A fehérjehiány által okozott fejfájás

A fejfájás gyakori probléma, hogy mindenki tapasztalatot szerez egy bizonyos ponton. Egyes embereknél a fejfájás állandóan beavatkozik az életébe. A kiegyensúlyozatlan étrend a fejfájás lehetséges oka. Még a fejfájásnál súlyosabb migrén is kapcsolódhat az étrendhez és a fehérjefogyasztáshoz. Ha fejfájást tapasztal, akkor is orvoshoz kell fordulnia, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy a fehérjebevitelük hozzájárulhat.

Élelmiszerrel kapcsolatos fejfájás

A kiegyensúlyozott étrend és a gyakori étkezés segít fenntartani vércukorszintjét, ami csökkenti a fejfájás kialakulásának esélyét. A fehérjehiány gyakori oka az élelmiszerhez kapcsolódó fejfájásoknak, az északkeleti botanikai orvostudományi iskolának (Ithaca, NY) szerint. A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása segíthet a fejfájás enyhítésében, ugyanúgy, ahogyan nem gondoskodik étkezésről.

Migrénvizsgálatok

A vizsgálatok kimutatták a migrén és a fehérje kapcsolatát. A “New England Journal of Medicine” című tanulmány közzétett egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy az alacsony vércukorszintű emberek – hipoglikémia néven – rosszabb migrénként fordultak elő a vércukorszintjük miatt. Azok a betegek, akik a magas fehérjetartalmú étrendet magas fehérjetartalmú és cukormentes táplálékkal helyettesítették, a migrén javulását látták. A “Fejfájás” orvosi szaklapban egy olyan tanulmány jelent meg, amely kimutatta, hogy 118 olyan beteg, aki naponta hatszor fogyasztott egy magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diétát, képes volt fenntartani vércukorszintjét, és legalább 75 százalékos javulást látott A migrénben.

Anaemia és fejfájás

A B-12-vitamin felszívódásához szükség van egy specifikus fehérje nevére. E fehérje hiánya ezért B-12-vitaminhiányt okozhat. A B-12 vitamin hiánya viszont vérszegénységet okoz, mivel a szervezet nem képes elég egészséges vörösvértesteket termelni. Ez általában fáradtságot okoz, mert elég oxigént nem szállítanak a szervezetben a vörösvérsejtek hiánya miatt, hogy az oxigént hordozzák. A fejfájás az alacsony vörösvérsejtszám tünete. A belső fehérje hiányát az örökletes állapot, a gyomor sebészi eltávolítása, vészes vérszegénység vagy más betegségek okozhatják. Orvosa megmondhatja, ha anémiás vagy B-12-vitamin-hiány van.

figyelmeztetések

Bár több fehérje fogyasztása elősegítheti a fejfájás csökkentését vagy megelőzését, sok állati eredetű fehérje fogyasztása valószínűleg migrénát okozhat, a homeopátiás orvos, Alexander Mostovoy, MD szerint. Amikor a tested megemészteti a fehérjéket, minden káros hormon vagy antibiotikum beadódik az állatokba A vágás felszabadul a testedbe. A fehérje lebomlása szintén a nitrogéntartalmú hulladékok és más toxinok termelését okozza. Mostovoy alacsony fehérjetartalmú diétát ajánl a zöldségforrásokból. A táplálkozási szakember vagy az orvos segíthet az étrend módosításában.