A fogyasztó tej súlyos fájdalmat okoz a felső hasban

A tejet tartalmazó diéta nélkülözhetetlen kalciumot és tápanyagokat biztosít az erős csontok, hormontermelés és egyéb funkciók számára. Miközben a tejtermékek hasznosak lehetnek, bizonyos emberek számára káros lehet. A bélbetegség vagy a tejal szembeni intolerancia súlyos fájdalmat és görcsöt okozhat a hasában. Ha a tej zavarja a gyomrot, azonnal hagyja abba az alkoholfogyasztást, és látogassa meg orvosát. Kezelőorvosa teszteket futtathat, hogy meghatározza az okot.

Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia olyan állapot, amelyben a vékonybél nem termel elegendő laktázt. Ez az enzim szükséges összetett tejcukor vagy laktóz lebontására. Mivel a szervezet nem képes megemészteni a tejterméket, kellemetlen hatásokat tapasztalhat, mivel a vékonybélben, a has felső részének közelében halad. A súlyos hasi görcsök bárhol 30 percről két órára jelentkezhetnek, miután fogyasztott tejet vagy tejtermékeket, magyarázza a National Center for Biotechnology Information. Amellett, hogy a hasi fájdalma, akkor lehet, hogy puffadás, hasmenés és a gáz.

Tej allergia

A tej allergia különbözik a laktóz intoleranciától. Ez az állapot akkor fordul elő, ha az immunrendszer túlzott mértékben reagál és kezeli a tejet, mint egy idegen anyag. Pár percen belül a tejet vagy a tejet tartalmazó élelmiszereket fogyasztva sípolás vagy csalánkiütés léphet fel. Amint a tej az emésztőrendszeren keresztül halad, izomfájdalmat, hasmenést vagy viszkető bőrt tapasztalhat. A tej allergiája gyakoribb a gyermekeknél, mint a felnőtteknél. Jellemzően a gyerekek 3 éves korban túltermelik a tej allergiát, jegyzi meg a Mayo Clinic.

Irritábilis bél szindróma

Az irritálható bélszindróma, az IBS rövid, egy másik olyan állapot, amely gyomorpanaszhoz vezethet. Számos dolog IBS-t okozhat, beleértve az étrendet, stresszt vagy bakteriális fertőzést a bélrendszerben. Az IBS-t bizonyos ételek, például tej és tejtermékek fogyasztásával lehet kiváltani. Ha IBS-je van, szabálytalan bélmozgás vagy krónikus hasmenés lehet. Ezek a kellemetlen bélpanaszok puffadást, gázt és súlyos hasi fájdalmat okozhatnak.

Egyéb szempontok

Orvosa javasolhatja, hogy távolítsa el a tejterméket az étrendből, ha továbbra is gyomorbetegsége van. Egyes over-the-counter gyógyszerek segíthetnek a gyomorbaleset javításában, de az új gyógyszerek szedése előtt ellenőriznie kell orvosát. Ha orvosa megállapítja, hogy laktóz-intoleranciája van, akkor a tejtermékek fogyasztása előtt vásárolhat kiegészítőket. Ezek a gyógyszerek úgy működnek, mint a laktáz, és segítenek a szervezetnek lebontani a tejcukrot, ezáltal megelőzve a hasi fájdalmakat. Sajnos, ha orvosa megállapítja, hogy allergiás vagy IBS-t kapott, teljesen el kell adnia a tejtermékeket.