A gabona gluténtartalma

A glutén egy olyan fehérje, amelyet számos különböző szemcsében találnak, mint a növény fehérje tárolására. A gluténtartalom a szemek között változik, bár az élelmiszerekben jelen lévő pontos gluténtartalom nem áll rendelkezésre az élelmiszer-összetétellel. A szemek gluténtartalmúak lehetnek vagy sem. A cöliákia vagy a glutén intoleranciában szenvedőknek gluténmentes étrendre van szükségük ahhoz, hogy kezeljék a tüneteiket és egészségesek maradjanak. Ha lisztérzékenysége vagy glutén-intoleranciája van, akkor még enyhe glutént sem szabad enni, mivel még a glutén nyomai is elegendőek ahhoz, hogy egészségügyi problémákat okozzanak.

Búza, árpa és rozs

A búza, az árpa és a rozs a három fő gluténtartalmú gabona. A búzában lévő glutént gliadin nevezik, míg az árpa glutén-típus hordein, a rozsában szelet. Más búzafajok, mint például a tritikálé, a kamut és a tönkölycukor, tartalmaznak glutént is. Minden ilyen gabonából készült vagy az ebből származó lisztek glutént tartalmaznak, és nem alkalmasak gluténmentes étrendre. Például a búzából készült termékek, mint a kuszkusz, bulgur, tészta, kenyér, pizza tészta, sütemények és sült termékek mind a gluténben gazdag élelmiszerek.

Zab

A zab tartalmaz avenin, egyfajta glutént, amely általában nem jelent problémát a legtöbb cukorbetegséggel vagy glutén intoleranciával. Azonban az Egyesült Államokban feldolgozott legtöbb zabot ugyanabban a létesítményben dolgozzák fel, ahol a búzát és más gluténtartalmú gabonákat kezelik. Ennek eredményeképpen az USA-ban értékesített zab szerint glutént tartalmaznak. Válassza ki a tanúsított gluténmentes zabot, ha gluténmentes diétát követ, hogy megakadályozza a glutén bevitelét az étrendbe.

Hajdina, Quinoa és Millet

A köles egy enyhén édes, zamatos ízű gabonamag. A hajdina és a quinoa nem olyan fűfélék, mint a gabonafélék, de kicsi, bőséges magvak lehetnek olyanok, mint a gabonafélék. Mindhárom a tökéletes választás a gluténmentes tápláléknak. Használhatja ezeket a gabonákat a gluténtartalmú gabonák helyett, és látni fogja, hogy ezekből a gluténmentes magvakból gluténmentes termékeket készítenek. Kenyeret és süteményeket készíthet hajdina, a tészta helyett köleset készíthet, hogy elkészítsen egy hideg salátát, és főzze a quinoa-t, hogy zabkását szolgálja a reggeli helyett, gluténnel szennyezett zab helyett.

Rizs és kukorica

A rizs és a kukorica két gluténmentes szem. A gluténmentes diéta rizsalapú tésztát és tésztát használhat a búzaalapú helyett. A sushi, a rizs és a növényi krumpli, a csirke és a rizsleves megfelelő gluténmentes ételek. Bár a kukoricát gyakran fogyasztják zöldségként, ez valójában egy gabona, és része lehet a gluténmentes étrendnek, függetlenül attól, hogy a kukoricán van-e tejszínes vagy pattogó. Kísérletezhet más gluténmentes szemcsékkel is, mint például a cirok és a teff.