A halolaj valóban segít az iskolai összpontosításban?

A halolaj már régóta dagad a természetes kiegészítők egyre növekvő világában. Az omega-3 zsírsav-kiegészítő egyik fajtája, a halolaj általában kapható folyékony vagy kapszulák formájában, és számos egészségügyi előnyre számíthat. Például a halolaj javítja a figyelmet és koncentrációt bizonyos egyénekben, ami segíthet az iskolai összpontosításban, bár több kutatásra van szükség. Néhány kutatás ugyanakkor a halolajat a figyelmetlen gyerekek számára nem támogatja.

Omega-3 alapismeretek

Az omega-3 zsírsavak, más néven elengedhetetlen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak, olyan zsírok, amelyeket a szervezet igényel, de nem képes önmagát létrehozni. Ezért az omega-3 zsírsavak beszerzéséhez vagy bizonyos élelmiszerek étrendjébe történő beviteléhez vagy kiegészítők, például halolaj hozzáadásához kell szerezni. A University of Maryland Medical Center szerint az omega-3 zsírsavak az Ön egészségét javítják a sejtes gyulladás csökkentésével, csökkenti a szívbetegségek, a rák és az ízületi gyulladás kockázatát, támogatja az egészséges agyat, és szabályozza mind a kognitív, mind a magatartási működést.

Omega-3 és figyelem

Jelenleg kevés korlátozott bizonyíték van arra, hogy az omega-3-kiegészítők, például a halolaj, segíthetnek fokozott figyelemben, koncentrációban és koncentrálásban, különösen figyelemhiányos gyermekeknél. Egy 2005-ös tanulmány a “Pediatrics” folyóiratban azt állapította meg, hogy a zsírsav-kiegészítés lényegesen javította az iskolai teljesítményt olyan fejlődési rendellenességben szenvedő gyermekeknél, akik a tanulást befolyásolják, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás fokozta a gyermekek koncentrálási képességét. Dr. Edward Hallowell, a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség vagy az ADHD egyik elismert szakembere egy 2008-as “New York Times” cikkében megállapítja, hogy rendszeresen ajánlja az ADHD-ben szenvedő betegek halolaját, bár megjegyzi, hogy a halolaj önmagában nem képes gyógyítani ADHD. A cikk szerint a szülők beszámoltak anekdotikus bizonyítékról, miszerint a halolaj javította gyermekeik figyelmének problémáit, és segített nekik jobban összpontosítani, még a szilárd tudományos bizonyítékok hiányában sem.

Ellenjavallat

Egy 2001-es tanulmány a “The Journal of Pediatrics” nem mutatott semmilyen javulást a gyermekek figyelemhiányos tünetei után egy négy hónapos próba zsírsavak pótlására. Továbbá, még ha a halolaj is hasznos, jelenleg nincsenek világos útmutatások a halolaj megfelelő adagolására a fókusz, a figyelem és a koncentráció javítása érdekében, mondja a The New York Times.

ajánlások

Ha Ön vagy gyermeke nehézségekbe ütközik az iskolába való összpontosítással, vagy ha az ADHD-vel kapcsolatban kérdései vagy aggályai vannak – beleértve a kezelés módját is – konzultáljon gyermekorvosával, háziorvosával vagy egy pszichológussal vagy pszichiáterrel, aki szakértelemmel rendelkezik ezen a területen. Ne vegyen be halolajat vagy halolajat a gyermeke előtt anélkül, hogy egészségügyi szakemberrel konzultálna, mert egyes betegeknél káros mellékhatásokat vagy gyógyszerkölcsönhatásokat okozhat. Kövesse a kezelési javaslatokat a figyelem problémáinak kezelése érdekében.