A labdarúgó sisakok története

A mai labdarúgó játékban a sisakok létfontosságúak a játékosok egészségének megőrzéséhez. A labdarúgás korai napjaiban a sisakok alig nyújtottak védelmet a fejnek, és gyakran súlyos fejsérüléseket, többek között halálos kimeneteleket okoztak. A biztonság továbbra is aggodalomra ad okot a sportban, olyan technológiákkal, amelyek folyamatosan fejlődnek a fejbiztonság javítása és a kockázatok és az agyrázkódás csökkentése érdekében, ami korán kieshet a játékos karrierjével és hosszú távú agykárosodáshoz vezethet.

A labdarúgásban használt legkorábbi sisakok szinte egyáltalán nem voltak paddingek – a sisakokat jobb lenne leírni, mint a bőrből készült fejbevonatokat. Ezeknek kevés volt a párnázata, és nagyon kevés hatásuk volt a lágyító fújásokra a fejükön. A PastTimeSports.biz szerint az első ilyen sisakot 1893-ban viselte a hadsereg és a haditengerészet labdarúgó csapata közötti játék. A sisakokat ettől kezdve viselték, de a sisakok nem mentek jelentős javulásra az 1940-es évekig.

Mire a II. Világháború idejött, a sisakok kezdtek betenni valamit. Még mindig használták a bőrt, de a jobb fejvédő megkönnyítette a fejsérülést. De ezek a sisakok továbbra is nyitották a játékosokat a súlyos sebek és még az agykárosodás előtt is, ami nagyobb javulást eredményezett. Az 1950-es évek során a csapat kezdett használni a sisak belsejében elhelyezett műanyag sisakokat. Ez egy jelentős frissítés volt a bőr sisakoknál, de lehetővé tette, hogy a sisakokat és a fejeket lövedékként használják a mezőn, és a játékosok leereszkedjenek a fejükre, hogy kihasználják a kemény sisak felületét, amikor kapcsolatba kerülnek egy ellenfél játékosával.

A szemüvegek segítenek megvédeni az arcot a súlyos sérülések miatt, amelyek egy játék során előfordulhatnak. Az ESPN.com szerint az első arcvédőt egy 1953-as játékban játszotta a Cleveland Browns. A játékban az Otto Graham Browns csatára sérült és szüksége volt némi védelemre az arcán, hogy biztonságosan folytathassa a játékot. A félidőben egy fém védőburkolat került a sisakra, hogy megvédje az állkapcsot, és Graham folytatni tudta a játékot. A mai NFL-ben a Graham számára kifejlesztett egyszerű, egypólusú arcmaszk tiltott olyan fejdíszek javára, amelyek jobb védelmet nyújtanak a fejnek.

A labdarúgás sisak technikájának egyik legjelentősebb fejlesztése a bukósisakok fejlesztése volt. Ez a készülék lehetővé teszi, hogy az oldalvonalon lévő edzők egy fülhallgatón keresztül kommunikáljanak egy védősapka sisakjában, megkönnyítve ezzel a lejátszási hívásokat hangos, ellenséges környezetben. Ezeket a sisakokat az 1950-es években találták fel, de néhány játék után csak az NFL ligában játszottak. Azonban a rádiókat az 1990-es években helyezték vissza, és mostantól az NFL összes csapata használja. Sok kollégiumi futballcsapat is használ ilyen típusú sisakot.

Korai sisakok

fejlesztések

Facemask Fejlesztés

Technológia