A noni gyümölcsök egészségügyi előnyei

Ha a helyi élelmiszer-áruház folyosóin hajózik, valószínűleg megtalálja a polcok bélelésére szolgáló noni kiegészítőket. A Noni-t gyakran alkalmazzák olyan állapotokban, mint a cukorbetegség és általános egészségügyi tonik. A gyártók széles körű állításokat tesznek ki, amelyek közül sok nem rendelkezik klinikai támogatással. A kutatás azonban nem utal a lehetséges előnyökre, különösen a vércukorszint és a koleszterinszint kezelésére. A Noni okozhat mellékhatásokat, és kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért beszélje meg kezelőorvosával a noni kiegészítők alkalmazása előtt.

Egy egzotikus gyümölcs mese

A Noni egy polinéziai eredetű trópusi növény. Gyümölcsét gyümölcslé és egyéb készítmények, például kapszulák, tabletták és teák készítésére használják. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatala figyelmeztette a gyártókat, hogy nem támogatják az egészségre vonatkozó állításokat az Országos Kiegészítő és Alternatív Medicina Központ szerint. A Noni szerint a központ szerint antioxidáns, immunerősítő és tumorellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A noni egészségügyi előnyöket mutató klinikai bizonyítékok többsége azonban állatkísérletekből származik.

Csökkenti a koleszterint

A kóros lipidszint a vérben erős kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Mivel a dohányzás cigarettája az oxidatív stressz magas koleszterinszinthez vezethet, a kutatók tanulmányt végeztek a noni hatásainak vizsgálatára. A tanulmány 132 résztvevőt érintett nehéz dohányzóként. A résztvevők egy hónapon keresztül ivották a noni juice-t vagy placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy 29-188 ml noni juice fogyasztása jelentősen csökkentette a teljes koleszterinszintet és a magas sűrűségű lipoprotein – a koleszterin jó formáját. A Noni csökkentette a kis sűrűségű lipoproteint is – a koleszterin rossz formája. Az eredmények megjelentek a “The Scientific World Journal” 2012-es kiadásában.

Csökkenti a vércukrot

Az állatkísérletek ígéretes eredményeket hoztak a vércukorszint szabályozásában. A Nyugat-Indiai Egyetem kutatói egy ilyen vizsgálatot végeztek, és megállapították, hogy a noni vércukorszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A vizsgálat során a diabéteszes patkányok számára noni vagy diabetikus gyógyszereket adtak 20 napig a vércukor hatásainak tanulmányozásához. A tanulmány megállapította, hogy a noni ugyanolyan hatásos volt, mint a diabéteszes gyógyszerek a vércukorszint csökkentésében. Az eredményeket az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine című folyóirat 2010. októberi számában tették közzé.

óvintézkedések

Kerülje a noni-ot, ha vesebetegsége van, vagy korlátozott kálium-diétát követ, javasolja a Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Medicina Központot. A Noni gazdag káliummal és problémákat okozhat. Ezenkívül a központ szerint a noni használatból származó káros mellékhatásokra utaló esetjelentések léteznek. A legjobb, ha elkerüljük a noni kezelést, ha májproblémái vannak, vagy olyan gyógyszereket szednek, amelyek megváltoztatják a májműködést. A Noni negatív hatással lehet bizonyos gyógyszerekkel, például kemoterápiás szerekkel és vér vékonyabb coumadinnal. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a noni szedését elvégezné, ha az előírt gyógyszert szedi. Úgy tűnik, hogy a Noni csökkenti a vércukorszintet, ami növelheti a diabéteszes gyógyszerek hatásosságát, ami hypoglykaemiához vezethet.