Dopamin és szerotonin között

Ha valaha is viselkedett a viselkedéstől, például bevásárlástól vagy szerencsejátéktól, nem volt fókusz vagy motiváció a feladat elvégzésére, vagy depresszióban szenvedett, az agykémiai anyagok lehetnek az okok. Ezen összetett viselkedések középpontjában két erős neurotranszmitter, dopamin és szerotonin található. Ezek a természetben előforduló vegyi anyagok az agyadban segítenek a testedben mozgásban, az elméd nyugodt és a feladat középpontjában áll, és segít ellenállni a depressziónak és más hangulati rendellenességeknek. A szintjüket befolyásolja az életmód, és megértjük, hogyan dolgoznak, segíthet javítani a hangulatban, koncentrációban és egészségében.

Mozgalom

Testének szüksége van a dopaminra a normál mozgás, például a gyaloglás és egyensúly érdekében. A dopamin alacsony szintje, ahogy azt a Parkinson-kórban szenvedőknél megfigyelték, a folyadékmozgások hiányát okozza. Az emberek merevek és “fagyott” a testükben. A Levodopa egy gyógyszer, amely a dopaminszint növelésére és a Parkinson-kóros betegek normális mozgásának visszaállítására szolgál. Az adagot nehezen lehet beállítani, és a túl sok dopamin ellenőrizhetetlen mozgásokat okozhat, mint remegés és jerking. A dopaminnal ellentétben a szerotonin szerepe a mozgásban nem olyan egyértelmű. A szerotonin szükséges a normális mozgáshoz, és kezelheti más neurotranszmitterek hatását.

Impulzusvezérlés

A dopamin szerepet játszhat a függőség és az impulzus szabályozásában. Néhány, dopamin helyettesítő terápiával kezelt Parkinson-kór kialakulása függőséget okozó magatartást eredményez, amely magában foglalhatja a kényszerű szerencsejátékot és a vásárlást, a céltalan ismétlődő viselkedést és a hiperszexualitást. A dopamin érintett más impulzus-kontroll rendellenességekben, például figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban. De a dopamin és az impulzus szabályozás közötti kapcsolat összetett, és nem világos, hogy a dopamin-emelkedő gyógyszerek javítják-e az ADHD-kezelésben szenvedő betegek tüneteit, mégis roncsolják őket mások számára, ezzel szemben a szerotonin csökkent a kábítószerrel való visszaéléshez kapcsolódik. A szerotonin hozzájárulhat a kokainhasználat után megfigyelt megváltozott állapotokhoz, és növelheti a kokain vágyát. Néhány szerotonin hatása annak következménye lehet, hogy befolyásolja más neurotranszmitterekre.

Hangulat

A dopamin fontos a figyelemhez, a motivációhoz és a célirányos viselkedéshez – olyan magatartásformákhoz vezet, amelyek jól érzik magukat. A kokain és az amfetaminok például növelik a dopamint, és ezeknek a gyógyszereknek egyre inkább addiktívak lehetnek. Ezzel szemben a szerotonin fontos a nyugalom és az érzelmi jólét szempontjából, míg a szerotonin és dopamin egyensúlytalanságok szorosan kapcsolódnak a depresszióhoz és a szorongásos rendellenességekhez, az alacsonyabb szerotonin nagyobb impulzivitáshoz és az öngyilkosság fokozott kockázatához kapcsolódik. A szerotonin fokozása csökkentheti az impulzivitást, és a szerotonin helyettesítő terápiákat széles körben alkalmazzák az öngyilkosság kockázatának csökkentésére. A dopamin vizsgálatokhoz hasonlóan a szerotonin helyettesítő terápiákkal kapcsolatos jelentések is ellentmondásosak, ami növeli az öngyilkosság kockázatát serdülőknél. Az MDMA (ecstasy), amely növeli mind a szerotonin, mind a dopamin, és a hangulat emelkedését okozza, valószínűleg a szerotonin nagy felszabadulása révén okozza hatását.

Életmód tényezők

A rendszeres testmozgás fontos a normál agyműködés és a mentális egészség szempontjából. A tartós edzés növeli a szerotoninszintet az agyadban, és a szerotonin kulcsfontosságú szerepet játszhat az agyműködés megőrzésében. Az életkorban csökken az agyában lévő szerotonin mennyisége, amely ez a depresszió növekedéséhez kötődik. A mozgás akár az idősebb felnőtteknél is növelheti az agyi szerotonin szintet, ami azt sugallja, hogy a rendszeres testmozgás természetes antidepresszáns és anti-aging stratégiát jelenthet Az agy számára. Bár az edzés enyhíti az ADHD-ben szenvedő vagy korai Parkinson-kórban szenvedő betegeket, nagyobb vizsgálatokra van szükség a mozgás és a dopamin felszabadulás közötti kapcsolat megerősítéséhez az agyban. A szezonális depresszió kezelésére használt fényes fény növelheti a szerotoninszintet Azt sugallják, hogy az emberek több időt töltenek a helyiségben, a szerotonin szintje csökkenhet, miközben a depresszió nő. A világos fény szabályozza a cirkadián ritmust is – a belső órát – és egyes tanulmányok szerint a dopamin szükséges. Az alacsony dopamin gyakran összefüggésben van az alvászavarokkal és az ébren maradt problémákkal. Számos tanulmány is vizsgálta a diétás adalékanyagok szerotonin és dopamin szintekre gyakorolt ​​hatását, de az adatok továbbra sem bizonyultak meggyőzőek. Orvosa megadhatja a legjobb útmutatást a neurotranszmitterek egészséges egyensúlyának fenntartása érdekében.