Egészséges éhgyomri vércukor tartományban

A glükóz a cukor tudományos neve, amely sok energiát biztosít az emberi szervezet számára. A túl kevés vércukor egészségi problémát jelenthet, és a túl sok glükóz sugallhatja a cukorbetegséget, olyan betegséget, amelyben a szervezet nem képes hatékonyan szabályozni a glükózt. Az egyik módja annak, hogy az orvosok diagnosztizálják a cukorbetegséget egy éhomi glükóz teszten keresztül. Ez a teszt használható a cukorbetegség kezelésének hatékonyságára is.

Hogyan működik a böjt glikóz teszt?

Az éhomi vércukor vizsgálat során vérmintát veszünk, ha a beteg legalább 8 órán keresztül nem evett. A vérmintát elemezzük, és a glükóz mennyiségét a vérben mg / dL-ben jelentjük. A vizsgálatot rendszerint reggel kell elvégezni, amikor a páciens egyik napról a másikra sem ivott vagy ivott, kivéve a vizet. Az ilyen böjtölés miatt a szervezet felszabadítja a glukagon nevű hormont, ami viszont a szervezet glükózt termel. Amikor a glükózszint emelkedik, az egészséges ember teste inzulint szabadít fel, és visszaállítja a glükóz szinteket, és stabil marad. A cukorbetegség nem elég inzulint vagy a szervezet nem megfelelően kezeli az inzulint. A glükózszintek magasak maradnak, ha a cukorbeteg ember böjtöl, a teszt a magasabb szinteket fogja mutatni.

Milyen eredményeket jelent

Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a 70-100 mg / dl-es eredményt normálisnak tartják az éhomi glükózvizsgálathoz. A 100-125 mg / dl glükózszintek jelezhetik a prediabétust vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A 126 mg / dl vagy annál nagyobb eredmény gyakran a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa és az orvos kezelési tervének megvitatása. A vércukorszint is túl alacsony lehet. Cukorbetegeknél a 70 mg / dl-es vércukorszint azt jelezheti, hogy túl sok inzulint kell bevenni, vagy hogy a gyógyszereket módosítani kell, hogy megakadályozzák a vércukorszint összeomlását. Az alacsony vércukorszint egy pajzsmirigy vagy agyalapi mirigy jelenlétét jelezheti.