Élelmiszerekkel kapcsolatos egészségügyi kérdések

Az élelmiszer az egyik legfontosabb eszköz a rossz fejlődés, a betegség, a tünetek és a fájdalom megelőzésében. Azonban egyesek esetében az élelmiszerek lehetnek ezeknek az egészségügyi problémáknak a forrása. A legtöbb élelmiszerrel kapcsolatos egészségügyi probléma az élelmiszerhiány, az életmódbeli választás, az túlzott fogyasztás, a genetika vagy az immunrendszeri reakciók rendellenességeinek nyomon követhető. Beszéljen meg egy engedélyezett egészségügyi szakemberrel, mielőtt megpróbálná önmagát orvosolni vagy más módon kezelni. Az élelmiszer-bevitel és a táplálkozás problémái komolyabb állapotot jelezhetnek, és orvosnak kell kezelnie.

Az ételallergia gyakori, különösen a gyermekek körében. A leginkább sértő ételek közé tartoznak a földimogyoró, a dió, a tej, a tojásbúza, a szója, a hal és a kagyló. Az Élelmiszer-allergia és az Anaphylaxis Network azt sugallja, hogy közel 12 millió amerikai jelenleg szenved élelmiszerallergiában. A tünetek enyhe reakcióként jelentkezhetnek, mint például kiütések, csalánkiütés, viszketés vagy duzzanat. A súlyosabb tünetek közé tartozhatnak a nehézlégzés, a zihálás, a tudatvesztés és akár a halál is. Az allergiák diagnosztizálhatók egyszerű prick teszten vagy vérhúzáson keresztül.

A malabszorpció akkor fordul elő, amikor az emésztőrendszer nem működik megfelelően. Általában a szervezet nem képes a tápanyagok tápanyagbeviteléből a betegség, a bél paraziták, a gyomor átszövése, a cisztás fibrózis, a hasnyálmirigy-gyulladás, a gyomorsav túlzott termelése vagy a rövid bél szindróma miatt. A Halifax Health felsorolja a lisztérzékenységet, a Crohn-t, az antibiotikumokkal és a hashajtókkal szembeni túlzott mértékű felszívódást. A felszívódás tünetei közé tartoznak a testsúlycsökkenés, hasi distenzió és puffadás, hasmenés, flatulencia, fáradtság, duzzanat vagy folyadék visszatartása, valamint izompazarlás. Szükséges lehet egy egyszerű vér- vagy székletvizsgálat annak megállapításához, hogy van-e vitamin, ásványi vagy egyéb hiány a felszívódás miatt.

Az alultápláltság a tápanyagok nem megfelelő bevitele által okozott állapot. Például, a nem megfelelő vagy rosszul kiegyensúlyozott étrend, az emésztési problémák, a felszívódás és egyes betegségek, mint például a rák, éhezik a táplálkozás testét, amelyet kétségbeesetten túlélni kell. A Wake Forest Egyetem Baptista Orvosi Központja szerint alultápláltság fordulhat elő azokban, akik nem fogyasztanak elegendő élelmiszert az egészség megőrzéséhez vagy a megfelelő tápanyagfelvétel biztosításához.

Az elhízás a zsírok felhalmozódása miatt felesleges testtömeg, amelyet számos, egymással ellentétes egészségügyi körülmény okozhat, beleértve az élelmiszer túlfogyasztását. Ez a körülmény különösen életveszélyes, mivel más orvosi problémák, például a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kialakulását idézi elő. Az elhízáshoz kapcsolódó tünetek közé tartozik a depresszió, az alvási apnoe, a légszomj, az autoimmun rendellenességek és a mozgás problémái.

Ételallergia

A felszívódási zavar

Alultápláltság

Elhízottság