Érzés a torkában a táplálkozás után

Ha a táplálkozás után a torkában érzelmi érzést tapasztal, akkor lehet, hogy emésztési zavarban szenved, ami orvosi szempontból dyspepsia. Az emésztési rendellenesség gyakori állapot, és bár kellemetlen, általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát. Az emésztési zavar kifejezést gyakran felcserélik a gyomorégéssel, de fontos megjegyezni, hogy ezek két különálló feltétel.

Az evés után a torkon érzett érzelem mellett az étvágyat is jellemzi a korai teltség étkezés közben, túlzott teltség az étkezés után, fájdalom vagy égő a mellkascsont alsó része és a köldök között. Egyes emésztési zavaroknál hányinger, hányás és puffadás is tapasztalható, bár ezek a tünetek nem olyan gyakoriak.

A személy több okból is tapasztalhat emésztési zavarokat. Az alkalmi emésztési zavar általában az Ön által fogyasztott ételekkel és más életstílus-tényezőkhöz kapcsolódik. Az alkalmi emésztési zavar gyakori okai közé tartozik az idegesség, túl sok koffein vagy alkohol fogyasztása, fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása, túl sokat eszünk és túl gyorsan eszünk. Ha súlyos emésztési zavar tapasztalható, a MayoClinic.com szerint a májbetegség vagy a rendszeres szokás, például a dohányzás, az érzelmi trauma, a gyomorhurut, a hasnyálmirigy-gyulladás, az epekő, a gyomorfekély, a gyomorrák vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén lehet.

Ha gyanítja, hogy emésztési zavarban szenved, megfelelő diagnózisra van szükség annak biztosítására, hogy a tüneteket ne okozza súlyosabb mögöttes egészségügyi állapot. Az emésztési zavarok diagnosztizálására orvosának lehetősége van a nyelőcső röntgensugárzására, valamint a felső gasztrointesztinális endoszkópia elvégzésére, amely magába foglalja a kamerát a torokban a torzulások felkutatására. Orvosa végezhet hasi ultrahangot vagy számítógépes tomográfiát, vagy CT-t, szkennelést, hogy kizárjon más komoly okokat.

Ha emésztési zavarban szenved, a kezelés életmódbeli változásokat és esetleg gyógyszert jelent. Az életmódbeli változások a tünetek csökkentése érdekében a kisebb ételek fogyasztását, a tünetek kiváltását, rendszeres gyakorlást, súlycsökkenést és stresszkezelési technikákat, mint például a jógát és a mély lélegzést, elkerülik. Ha az életmódbeli változások nem működnek, orvosa felírhat olyan gyógyszereket, amelyek csökkenthetik a gyomorsav termelést, vagy semlegesíthetik a gyomorsavat. Ha az emésztési rendellenességet az alapbetegség okozza, és az állapotot kezeletlenül hagyja, a tünetek továbbra is fennmaradnak.

Tünetek

Okoz

Diagnózis

Kezelés