Étel hormonokkal szemben hormonmentes táplálékkal

A hormonok a természetben emberekben és állatokban előállított vegyi anyagok. A szervezetben a szervek által titkosként a véráramban haladnak, mint olyan hírvivők, amelyek segítik a növekedést, a fejlődést és a reprodukciót. Néha hormonokat adnak a szarvasmarháknak és a tejelő teheneknek, hogy gyorsabban megemeljék vagy növeljék tejtermelésüket. Aggodalmak merültek fel a hormonok hús- és tejiparban történő felhasználása és az emberi egészségre gyakorolt ​​lehetséges mellékhatások miatt.

Használt hormonok

Az Egyesült Államokban kétféle hormont alkalmaznak az élelmiszeriparban: szteroid hormonok és fehérje hormonok. A New York Egyetem Orvosi Központja szerint mindegyikük másként működik a testedben. Ha szteroid hormonokkal táplálkozik, akkor a véráramba kerülnek, és a sejtekbe kerülnek. Az élelmiszerben lévő fehérje hormonok kisebb molekulákká válnak, és a gyomrodban emészthetők, ahol elveszítik erejüket. Ezért van olyan hormon-tartalmú élelmiszer, amely több hatással lehet egészségére, mint mások.

Hormonok tejben

A hormonokat gyakran használják a tejelő tehenek tejtermelésének növelésére. A szarvasmarha-szomatotropin vagy az rbST – néven is ismert rekombináns szarvasmarha növekedési hormont vagy rbGH-t az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hatósága 1993 óta engedélyezte tejelő szarvasmarhákban. Használatakor a hatóanyagot a tehén bőrébe injektálják. Az FDA megállapította, hogy a Cornell Egyetem Sprecher Institute of Comparative Cancer Research szerint a fogyasztói tej vagy az enyhén magasabb rbGH szintet fogyasztó tejtermékek fogyasztása nem okoz rossz egészségügyi hatásokat. Mivel az rbGH fehérje hormon, nem lép be a véráramba, mint a szteroid hormonok. Az rbGH-vel kezelt tehenekből származó tej azonban inzulinfüggő növekedési faktorokat tartalmaz. Bár ezeknek a fehérjéknek magasabb szintjei vannak emlőrákos nőkben, még nincs bizonyíték arra, hogy az rbGH-mal kezelt tejtermékek hozzájárulnak a mellrák nagyobb kockázatához, a New York Orvosi Központ szerint.

Hormonok a húsban

Szarvasmarha és juh a két húsforrás, amelyek szteroid hormonokat tartalmazhatnak. A szövetségi kormány a szarvasmarhákra és a juhokra vonatkozóan engedélyezi az ösztradiolt, a progeszteront, a tesztoszteront, a zeranolot, a trenbolon-acetátot és a melengestrol-acetátot, de nem baromfival vagy sertéssel. A közvélemény aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ezek a szteroid hormonok a Sprecher Intézet szerint növelik az emlőrák kockázatát vagy a lányok korai pubertását. Nincs azonban meggyőző kapcsolat, és további kutatásra van szükség.

Hormonmentes élelmiszerek

Ha aggodalmai vannak a hormonkezelt állatokkal kapcsolatban, keressen olyan élelmiszereket, amelyek hormonmentesek. A hormonmentes tejtermékek olyan címkével rendelkeznek, amely “nincs rbGH” vagy “no rbST”. A hormonok nélkül előállított marhahús és juhtermékek jelölése azt jelenti, hogy a szteroid hormonokat nem használták fel. A csirke, a pulyka és a sertéshús mindig hormonmentes, mivel az Egyesült Államok nem engedélyezi a hormonok pótlását.