Fluoxetin és koffein

A vényköteles gyógyszerek fluoxetin hatással van az agy kémiai egyensúlyára. Az orvosok írják le a fluoxetint a mentális tünetekkel járó állapotok kezelésére, beleértve a depressziót, a rögeszmés-kényszeres rendellenességet, az étkezési rendellenességeket, a pánikrohamok és a premenstruális dysphoricus betegség által okozott hangulatváltozásokat és ingerlékenységet. A koffein, az élelmiszerekben és italokban előforduló, természetben előforduló anyag, szintén befolyásolja az agyat, de a fluoxetintől eltérő úton.

A cselekvés mechanizmusa

Az orvosok a koffeint serkentő gyógyszerként osztályozzák, hasonló hatásúak, de sokkal kevésbé hatékonyak, mint az amfetamin hatóanyagok, például az Benzedrine. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, és növeli a dopamin neurotranszmitter szintjét az agyban, ami az agyban lévő neuronok gyors lüktetését eredményezi. Az agyalapi mirigy az agyalapjában található, amely megnöveli agyi aktivitását stresszhelyzetként, és aktiválja a mellékveséket, hogy több adrenalin és noradrenalin stressz hormont termeljen és szekretáljon. A fluoxetin egy másik neurotranszmitterre hat az agyban, amit szerotonin néven ismert. A fluoxetin megakadályozza a szerotonin újbóli felszívódását, ezáltal növelve a szerotonin szintjét az agyban, ami növeli a hangulatot.

Mellékhatások

A koffein és a fluoxetin hasonló mellékhatásokat okozhat. Az adrenalin emelkedett szintjének felszabadulása, ami epinefrinnek is nevezik, gyorsabban megverte a szívét, ami növeli a vér áramlását az agyadban, és előidézve az éberség érzését. Azt is okozza, hogy ideges, ideges, ideges vagy izgatott. A noradrenalin egyéb stressz hormonának emelkedett szintjei, amit norepinefrinnek is neveznek, az erek összehúzódását okozzák, ami a vérnyomást növelheti és fejfájást okozhat. A túl sok koffein fogyasztása, különösen éjszaka, álmatlanságot okozhat. A szerotonin szintjének növelésével az agyadban a fluoxetin segít megváltoztatni a hangulatot, enyhíteni a depressziót és a szorongást. Emellett mellékhatásokat, például fejfájást, idegességet, szorongást, álmatlanságot, szájszárazságot, émelygést és hasmenést okoz.

Gyógyszerkölcsönhatások

Az összes gyógyszer, beleértve a túlterheléses, vényköteles, természetes és illegális, kölcsönhatásba léphet egymással. Ezért értesítenie kell kezelőorvosát az összes új gyógyszeres kezelés megkezdése előtt alkalmazott összes gyógyszerről és kiegészítésről. A hasonló hatásmechanizmusú gyógyszerek megkettőzhetik egymás hatását, ami növelheti a mellékhatások kockázatát. Ne szedje a fluoxetint olyan egyéb szerekkel, amelyek befolyásolják a szerotonin szintjét, beleértve a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókat és a depresszió kezelésére előírt monoamin-oxidáz inhibitorokat is. Bár a koffein nem befolyásolja a szerotonin szintet, ez befolyásolja az agyat. Mivel hasonló mellékhatásokat okoz, a fluoxetin szedése során a koffein túlzott mennyiségének növelése fokozhatja az idegesség és az izgatottság érzését.

Túladagolás Veszélyek

A “Western Journal of Emergency Medicine” 2008-as számában közzétett esettanulmány megerősíti a fluoxetin túladagolásával járó generalizált rohamok kialakulását. A tanulmány rámutat arra, hogy a korábbi állatkísérletek során a fluoxetin a szerotonin-újrafelvétel-gátló gyógyszerek közül az alacsonyabb előfordulási arányban okozta görcsrohamok kialakulását. Az orvosok szintén találtak koffeint a beteg vizeletében az esettanulmányban. Mivel a koffein túladagolása is rohamot okozhat, az orvosok megkérdőjelezik, hogy a fluoxetin és a túlzott koffein kombinációja okozta-e a rohamot. A beteg tagadta a túlzott koffeinfelvételt, és nem mutatott koffein toxicitási tüneteket, például tremor és agitáció. A fluoxetin túladagolás leggyakoribb tünetei közé tartozik az álmosság, remegés, émelygés, hányás és szabálytalan szívverés.