Fokhagyma segít a vérlemezkeszám csökkentésében?

A fokhagyma, egy csípős fűszer, amelyet sok étel elevenítésére használnak, hosszú gyógynövényes gyógymóddal rendelkezik, hogy mindent kezeljen a közönséges fázistól a rákig. A fokhagyma szerepet játszhat a szívbetegségek elleni védekezésben a vérlemezkékre, a szabálytalan alakú sejttöredékekre gyakorolt ​​hatással, amelyek a legkisebbek a vérsejtek, az Oklahoma Egészségtudományi Centrum szerint. A vérlemezkék a sérülés helyén összegyűlnek a vérzés megállítása érdekében. A fokhagyma felvétele nem termel további vérlemezkéket, de csökkenti a vérlemezkék aggregálódását, az összetartás képességét.

A fokhagyma tüneteinek kezelésére

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagyma számos olyan tevékenységet tartalmaz, amelyek gátolják a vérlemezkéket. A fokhagyma meggátolja a thromboxán A2 képződését, a vérlemezkékhez kötődő vegyületet, és aktiválja a véralvadási lépéseit. A fokhagyma felvétele csökkentheti a vérlemezkék fibrinogénhez való kötődésének képességét is, amely vérrögképződést elősegítő fehérjét képes a vérző véredények lezárására. A fokhagyma nem növeli a csontvelő trombocita termelését.

Hatások

A thrombocyta aggregáció szerepet játszik a stroke és a szívbetegség kialakulásában. A plakk, a koleszterin és a törmelék lerakódása az erek falában károsíthatja az ereket. A vérlemezkék ragaszkodnak a sérült vérerekhez, és vérrögök képződnek, amelyek tovább szűkítik a hajó belsejét és akadályozzák a véráramlást. A rögök darabjai megszakadhatnak, és bejuthatnak a véredényekbe, amelyek az agyat vérrel táplálják és stroke-ot okoznak. Mivel a fokhagyma csökkenti a thrombocyta aggregációt, kevésbé valószínű a vérrögképződés. Minthogy a vérlemezkék kevésbé tapadnak a sérült területeken, több vérlemezkeverék áramlik a vérben.

A fokhagyma és a vérlemezkeszám

A fokhagyma nem segíti a szervezetben a vérlemezkék számát, de megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. A normál vérlemezkeszám 150 000 és 400 000 egység között van. Ha nagyon magas a thrombocytaszám, akkor nagyobb a thrombocyta aggregáció kockázata, a fokhagyma fokozhatja a vér vérrögképző képességét.

szempontok

Ha abnormálisan alacsony a vérlemezkeszám, akkor nagyobb a hajlam a vérzésre a kisebb sérülések miatt, vagy akár akkor is, ha egyáltalán nem sérült meg. Ne vegye a fokhagymát a trombocitaszám növeléséhez, mert növelheti a vérzési hajlamát, súlyosbítja a problémát, és nem növeli a vérlemezkeszámot. Ha vérhígító gyógyszereket szed, a fokhagyma fokozhatja hatását, figyelmeztet a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Ha bármilyen vérlemezke rendellenességben szenved, kérjen orvosát, mielőtt fokhagymát szed.