Fut-e teljes körű edzéssel?

Kevés tevékenység megverte a kalóriaégetést, amit a futás során kap. A futóknak is vannak tónusos lábai és egészséges szíve, ami arra enged következtetni, hogy higgye el, hogy mindenre szükség van. Mégis – kizárólag egy fitness tevékenységre támaszkodva, hogy formába öntse magát, és megsemmisüljön magának. A futás csak a fitness kardio komponensének felel meg. Ahhoz, hogy egy jól körülkerített programot szerezzen, az Amerikai Sportegyetemek ajánlják maguknak az erős edzést, a rugalmasságot és a funkcionalitást, illetve a neuromotort, a testmozgást is.

Érzést érezhet

A futás aerob jellegű – ami azt jelenti, hogy kihívást jelent a szív- és a légzőrendszeredre. A jó futás szintén súlyt hordozó tevékenységnek számít, ami javítja a csontok egészségét a lábain és a gerincében. Mindezek a mérföldek izomállóképességet hozhatnak létre a lábadban, de ez nem helyettesítheti az általános erő-edzési rutinokat. A karjai, a mellkasa és a hátuk mindegyike olyan izmokkal rendelkezik, amelyekre is szükség van, a futás nem érheti őket. Lehet, hogy nem arra törekszünk, hogy testépítő legyen, de a futásaink mellett kétszer hetente elvégzett erőkifejtés javítja az Ön általános funkcióját, és ellensúlyozza az öregedés során fellépő izomtömeg természetes veszteségét. Az edzés erősíti a futó formáját, és segít megelőzni a sérülést. Ha ismételten ugyanazokat az izmokat használod újra és újra, mint ahogy futsz, az ismételten nem használt izmok gyengülnek. Ez olyan izomkiegyenlítményekhez vezethet, amelyek sebezhetővé teszik a sérülést.

Hajlítsa meg

A futás nem elégséges kihívást jelent a mozgás tartománya miatt – ezért kell rendszeresen két-három napig húzódni, az ACSM megjegyzi. A statikus feszítés a futás előtt – mint például az előretekercselés – nem nyújt sok hasznot, a meta-analízist a “Scandinavian Journal of Medicine és a Science in Sports” 2013-as számában publikálták, és akár csökkentett teljesítmény. Ehelyett várjon, amíg a futás után a legtöbb nagy csoporthoz 20-30 másodpercig tart. Alternatív megoldásként olyan napokon is nyújthat, ahol nem futsz – csak győződj meg arról, hogy először felmelegedsz, vagy legalább várj egy forró zuhany után, hogy az izmok rugalmasak legyenek.

Egy kis koordináció

A futás nagyon hatékonyan halad előre, de nem sokat tesz a tested mozgására oldalra vagy forgatásra. A tested úgy van kialakítva, hogy mindenütt mozogjon, és ezt úgy kell kiképezned. Gyakorlati programok, mint a jóga és a tai chi fejlesztik az egyensúlyt és a koordinációt. Ha nem vagy ezekbe a keleti gyakorlatokba, akkor a kábelekkel, az egyensúlyi eszközökkel és a kettlebellokkal végzett funkcionális kiképzés olyan lehetőségek, amelyek kiegészítik a futást.

A változatosság szép

A keresztezett képzés nagyobb valószínűséggel teszi hetente a testét. A kerékpározás, az úszás, a kickboxing vagy az intervallumos edzés egy napja segít abban, hogy különböző izmait célozza meg azok közül, amelyeket a futás közben hangsúlyoz, vagy ugyanazokat az izmokat másképpen. A keresztezett edzés is legyőzi azt az unalmat, amely minden nap ugyanabból a tevékenységből származhat.