Galaktózra korlátozott étrend

A galaktosémia enzimhiba a galaktóz metabolizmusban. A galaktóz egy egyszerű cukor. A tejtermékekben megtalálható laktóz a galaktóz túlsúlyos forrása. A galaktosémia egy örökletes állapot, és minden 60 000 kaukázusi születésből egybeesik. Ha egy újszülött galaktosémiával rendelkezik anyatejjel vagy tápszerrel, a tünetek közé tartozik a hányás, sárgaság, súlycsökkenés és esetleg szepszis. A diagnózist követően élethosszig tartó galaktózmentes étrendet kell követni.

A galaktózmentes étkezés után nem káros. Mindazonáltal biztosítani kell, hogy a tejtermékekben megtalálható tápanyagokat más élelmiszereken keresztül szerezzük be. A kalcium és a D-vitamin legyen jelen az Ön étrendjében. A kalória- és fehérjetartalmú vitaminok a galaktosémiás betegek számára ugyanazok, mint más egyének esetében. Bizonyos egyéneknél szövődmények fordulhatnak elő. Ezek közé tartoznak a fejlődési késések, különösen a beszéd, a növekedési zavar és a petefészek-elégtelenség a nőknél.

Ha galaktosémia van, akkor minden galaktózzal szembeni ételeket el kell kerülni. Az elkerülendő összetevők közé tartoznak a vaj, a kalcium-kazeinát, a nem zsíros tej, a száraz tej, a tejfehérje, a kazeinből vagy savóból, a laktalbuminból, a tejből és a tej szilárd anyagból, a szervi húsból, a nátrium-kazeinátból, a savóból és a savószárazanyagból, az íróból és a szilárd anyagokból, Tejszín, tejcukor, tejcsokoládé, sajt, tejföl és joghurt. Kerülje el azokat a termékeket, amelyek “tartalmazhatnak tejeket”.

Minden olyan étel elfogyhat, ha nem készítenek laktózt tartalmazó összetevőket. Keverhetünk nondairy krémet, nondairy whipped toppings, mandula tej, rizs tej, szójatej, szója joghurt, szójatej, szójalapú tejföl, szójás jégkrém, rizs tejfagylalt és mandula tej sajt. A szorbett, a gyümölcsrost és a zselatin elfogadható enni. Kávé, tea, zöldség és diófélék vagy magvak olajai is ajánlottak.

Ha galaktosémia van, akkor gondoskodnia kell arról, hogy a kalciumban gazdag és a D-vitamin táplálékot bevesse az étrendbe. Ilyen például a szardínia, a konzerv lazac, a kalciummal dúsított tofu, a kagyló, a réparepek, a kékes zöldek, a kelkáposzta, a szárított bab, a brokkoli, a kalciummal megerősített narancslé és a szójatej, a feketeszálas melasz és a mandula. Nagyon kevés étel természetesen jó forrás a D-vitamin. Ezek közé tartoznak a hal máj olajok és a hús a zsíros halak. A szójatej, a fogyasztásra kész gabonafélék és a narancslevek D-vitaminnal dúsíthatók. A napfény expozíció segíthet a D-vitamin igényeinek kielégítésében is.

szövődmények

Összetevők galaktózzal

Ajánlott élelmiszerek

Kalcium és D-vitamin élelmiszerek