Ghee táplálkozási információk

Ghee, más néven desi ghee, tisztított vaj vagy vízmentes vajolaj, közös összetevője a hagyományos indiai főzésnek. A főzéshez fűszereket, kabátréteget főzzünk, barna és fésüljük meg. Míg a ghee-t, mint a többi zsírt, mérsékelten kell fogyasztani, abban különbözik, hogy biztonságos a tejalapú allergiák számára. Ennek oka, hogy a kazein és a laktóz szinte teljesen eltávolításra került a tisztítási folyamat során.

Mint minden zsír, a ghee viszonylag magas a kalóriákban, amely 112 kalóriát tartalmaz 1 evőkanálnyi adagonként. Egy adag 12,7 gramm zsírt, minimális mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, étkezési rostot vagy cukrot tartalmaz. A Ghee magas telített zsírral rendelkezik, 7,9 gramm adagonként. Az American Heart Association azt javasolja, hogy az összes zsír bevitel a kalóriák 25 és 35 százaléka között legyen, és hogy a telített zsírok legfeljebb a kalóriák 7 százalékát teszik ki. Ez azt jelenti, hogy egy olyan ember, aki egy 2000 kalóriás étrendben fogyaszt, 56-78 gramm össz zsírt fogyaszt, amelynek legfeljebb 16 grammja telített zsírokból származhat.

Mivel a ghee tisztított vaj – a tejszáraz anyag eltávolításával – csak minimális mennyiségű kalciumot tartalmaz – 1 milligramm evőkanálonként. A Ghee tartalmaz 108 mikrogramm A-vitamint is, ami jelentős mennyiséget jelent egy ilyen kis adag méretben. Egy evőkanál a férfiak és a nők ajánlott napi bevitelének 12 és 15 százalékát biztosítja.

A “The Indian Journal of Medical Research” című, 2012 szeptemberében közzétett tanulmány szerint a ghee a szójaolajjal összehasonlítva csökkenti az enzimaktivitást, amely felelős a májban előforduló rákkeltő anyagok aktiválódásához. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a ghee segített a karcinogén méregtelenítés növelésében – a rákkeltő anyagok kijutását a szervezetből. Ez az állatkísérlet jelentős potenciális egészségügyi előnyöket jelent a rák elleni védekezés és védekezés szempontjából, de további kutatásokra van szükség, különösen az embereken.

A Ghee lényegesen kevesebb vizet vagy nedvességet tartalmaz, mint a vaj, és mindössze 0,03 gramm adag 1 evőkanálnyi adagonként, összehasonlítva több mint 2,5 grammnyi mennyiségű vajjal. Ez az alacsonyabb nedvességtartalom azt jelenti, hogy a ghee hosszabb ideig tart, mint a vaj, így kiválóan alkalmas utazásra, magas hőmérsékletre és tárolásra. Mint minden zsír, a ghee-t mérsékelten kell fogyasztani.

Táplálkozási profil

Vitamin- és ásványi anyagok

Potenciális védőanyag karcinogének ellen

Megőrzés és zsírfelhasználás