Glutén- és szemproblémák

A glutén, a bizonyos szemcsékben található fehérje egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a lisztérzékenységet is. Ez az állapot a szervezet glutén felszívódásának képtelenségéből ered, és károsíthatja a belek bélését. A lisztérzékenység emésztési problémákat okozhat, például hasmenés és puffadás. A glutén tartalmú élelmiszerek közvetlen kapcsolatba kerülnek a szemproblémákkal, de egyes esetekben a glutén véletlenül összefüggésbe hozható bizonyos szemészeti állapotokkal.

Allergiás reakció

Ha allergiás reakciója van a gluténre, a szemhéj duzzanata tapasztalható. A reakció súlyosságától függően a duzzanat enyhe vagy szélsőséges lehet. A gyulladás csökkentése érdekében orvosa javasolhatja, hogy antihisztamint vagy más szájon át alkalmazott allergiás gyógyszert szedjen. Hideg, nedves ruhát viselhet a fedélen, ami segíthet a duzzanat okozta kényelmetlenségek enyhítésében. Az ételallergia egyéb jelei közé tartozik az arcod más területei is, például az ajkak, a nyelv és a szövetek a szájában. Lehet, hogy kiütés, gyomorpanasz, hasi fájdalom vagy szédülés. Súlyos allergiás reakciók esetén nehézséget okozhat a légzés is, olyan tünet, amely azonnali orvosi ellátást igényel, amennyiben az anafilaxiás sokk, amely halálos lehet.

Száraz szem

A száraz szem akkor fordul elő, ha a szemen lévő könnycsepp nem takarja megfelelően a felületet. Lehet, hogy szétzúzódás, viszketés, bőrpír és látásváltozás tapasztalható. A glutén nem okoz közvetlenül szemszárazságot, de a lisztérzékenységben szenvedők is rendelkezhetnek Sjogren-szindrómával ismert állapotban. Az immunrendszer ezen állapota gyakran befolyásolja a száj és a száj nyálkahártyáját, ami szárazságot eredményez. A gyógyszerek segíthetnek a rendellenesség szabályozásában, de lehet, hogy mesterséges könnyeket, túlméretezett kenési cseppet kell használni A tüneteid.

Élelmiszerforrások

Ha allergiás reakciókat, lisztérzékenységet vagy ehhez társuló állapotot szenved, szükség lehet glutént tartalmazó élelmiszerek elkerülésére. A gluténfehérjét tartalmazó gabonafélék közé tartozik a búza, az árpa, a rozs, a farina és a durum. Kerülje el a búzát, a grahamot, a matzoot és a tönkölyöt is. Olvassa el az élelmiszer-címkék összetevői listáját, mivel sok étel és ital tartalmazhat egy vagy több gluténforrást.

szempontok

A glutén általában nem okoz szembetegséget, de beszéljen kezelőorvosával, ha a szembetegség tünetei vannak. Megvizsgálja a szemét és értékeli a tüneteit, hogy segítsen meghatározni a szemproblémák okait. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha olyan orvosi körülményeket ismer, mint például a Sjogren, mivel ez segít meghatározni a szükséges kezelést. Ha aggályai vannak a glutén intoleranciájáról, beszéljétek meg orvosával is. Le tudja végezni a teszteket annak felderítésére.