Grapefruit és köszvény

Ha köszvényben szenved, lépéseket tehet a tünetek csökkentése érdekében. A köszvény fájdalmas formája az ízületi gyulladásnak, amely a népesség kis hányadát érinti. A genetika átkerül, de gyakran kezelhető, ha megfelelő lépéseket tesznek. Az étrend módosításával a citrusféléket, például a grapefruit-t is beleértve, segíthet a szervezetnek csökkenteni a húgysavszintet, a köszvény okozóját.

A Grapefruit története

A grapefrot először Barbadosban termesztették 1750-ben, de 1814-ig nem volt “grépfrút”. Később Jamaicában is nőtt, és behozta az Egyesült Államokat, Isrealt és Kubát. Florida a világ vezető grapefruit termelõje, 12 különbözõ fajtával, némelyik fehér húsú és mások rózsaszín vagy piros hússal. Florida minden évben több mint 55 millió doboz grapefruit-t gyárt, amelyeket viszonteladás céljából szállítanak a világ többi részébe.

Köszvény

A köszvény a kristályos ízületi gyulladás súlyos formája, amely fájdalmas epizódokhoz, duzzanathoz, vörösséghez és gyulladáshoz vezet. Ennek oka az éles húgysav kristály képződése az ízületekben. Az urinsav a szervezetben normális esetben a purinok után emészthető az élelmiszerben, és kiválasztódik a testből a vizelettel. Általában a szervezet képes megszabadulni a savtól annyira hatékonyan, hogy megakadályozza a felépülésüket, de abban az esetben, ha a szervezet túlságosan nagy mennyiségű húgysavat termel vagy nem tudja megfelelően kiüríteni, felépülnek a formák és köszvény keletkezik.

C-vitamin grapefruitban

A grapefruit jó hatással van a köszvény kitörésének csökkentésére a magas C-vitaminszint miatt. Egyetlen csésze grapefruit 71 mg C vitaminnal rendelkezik, amely az ajánlott napi mennyiségnek több mint 120 százalékát fedezi a 2000 kalóriás étrend alapján. A magas C-vitamin grapefruitban kiváló táplálkozási választást tesz lehetővé mindenki számára, akik köszvényre hajlamosak.

C vitamin

A C-vitamin fontos szerepet játszik a húgysav szérumszintjének csökkentésében. A Harvard Egyetem közegészségügyi tanulmánya során több mint 46 ezer embert figyeltek meg 20 éven keresztül, hogy nyomon kövessék, hogy a C-vitamin kiegészíti-e a köszvény kitörését. A vizsgálat azt mutatta, hogy a legmagasabb szintû táplálékkiegészítõknél a legkevesebb rizikó esik a köszvény kitörésére, és a kockázat fokozatosan emelkedett, mivel a kiegészítés összege csökkent. A vizsgálat placebo csoportjához képest a C-vitamin 500 mg-os étrendjét alkalmazó férfiak alacsonyabb húgysavszintet mutattak a testükben, és csökkent a köszvény kockázata.