Halolaj és fokhagyma

A halolaj és a fokhagyma mindkettő számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik, beleértve a vérnyomás csökkentését és az LDL vagy “rossz” koleszterinszint csökkentését, és egyébként a szívbetegség esélyeinek csökkentését. A halolaj és a fokhagyma mind élelmiszerekben, mind tablettákban fogyasztható, bár egy vagy mindkettőt egy agresszív szívbetegség-megelőzési program részeként használ fel, valószínűleg azt szeretné, ha a kiegészítők nagyobb koncentrációkat biztosítanak. A halolaj és a fokhagyma mindegyik hatásos, de a leginkább hasznosak lehetnek, amikor egymás mellett kerülnek.

A lazac vagy más hidegvízzel vagy tablettákkal bevitt halolaj erősen ajánlott a szív egészségére. A halolaj segít a vérnyomása és a trigliceridszint csökkentésében, a Mayo Clinic szerint. A trigliceridek olyan zsírok, amelyek segítik a teljes lipidprofilt. A trigliceridek csökkentésével csökkentheti az ateroszklerózis és a dyslipidaemia okozta egyéb szövődmények kockázatát, rendellenes lipidprofilt. A halolaj-kiegészítők okozhatnak némi embereket, akik szétszóródnak, és a halak utóízzel vannak szájukban.

Hasonlóképpen a fokhagyma fogyasztása összefügg a vérnyomás csökkentésével, az LDL-koleszterinnel és a vérlemezke-aggregáció csökkentésével vagy a vérlemezkék összevonásával, amely a véralvadási kockázatok egyik fő kockázata. Úgy gondolják, hogy a fokhagyma védelmet nyújt a rák bizonyos formáival szemben és az immunrendszer fellendítésének eszközeként. Amint arra számítani lehet, a fokhagymakészítmények fokhagymás utóízzel is rendelkeznek, és egy kis fokhagymás illattal hagyhatják a lélegzetét. De semmi olyasmi, mintha szembenézne volna, ha olyan étele lenne, amelyet erősen fűszerezett a fokhagymával.

A fokhagymát és a halolaj-kiegészítőket néha csomagolják együtt, hogy a szív egészségét extra lökést adjon. Az “American Journal of Clinical Nutrition” február 1997-es tanulmányában a kutatók azt találták, hogy a halolaj egyedülálló hatásainak összehasonlításakor a fokhagymát és a két kiegészítést együttesen vizsgálják. A tanulmány megállapította, hogy a fokhagymának és a halolajnak egyetlen kiegészítéssel történő kombinációja a legjobb feladat az LDL-szintek, a trigliceridek csökkentése és a HDL-koleszterin szintjének emelése minden összetevőből.

Míg a halolaj és a fokhagyma hatásai, kombinációban vagy önmagukban, erősen összefüggenek a szív egészségének javulásával, ezek a kiegészítők nem tekinthetők abszolút helyettesítőnek a bevált és tesztelt gyógyszerek esetében. Ha szívbetegségben diagnosztizálták, kövesse orvosa tanácsát, és ne csak egyszerű gyógynövény-kiegészítést.

Hal Olaj

Fokhagyma

Kombinációban

szempontok