Hatása a szója az alultáplált pajzsmirigy

Az elmúlt 10 évben a szójababok drámaian megnőttek a népszerűségben. A szójatejből a kávéházakban, a szójahús-termékek köré csoportosuló élelmiszerboltokban a fogyasztók több szójat vásárolnak. A “szója” egy kifejezés, amelyet gyakran az egész szója leírására használnak, míg a “szója” kifejezést szójababokat tartalmazó termékek leírására használják. Ezeket gyakran használják felcserélhetően. Nemrégiben aggodalmak merültek fel a szójafogyasztás és annak a pajzsmirigy és a hypothyreosis gyógyszereinek hatására.

Mi szója?

A szójababok szójababból készülnek, más néven edamame néven is. A szójabab zöld növénnyel növekszik. A közönséges szója termékek közé tartoznak a szójatej, a tofu, a tempeh, a miso, a szójatej és a szójatej. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala kijelenti, hogy a szójafehérjét tartalmazó élelmiszerek segíthetnek a szívkoszorúér-betegség csökkentésében. Az FDA megállapította, hogy azok az egyének, akik naponta 25 gramm szójafehérjét fogyasztanak az alacsony telített zsír és koleszterin étrend részeként, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát a vér koleszterinszintjének javításával.

A pajzsmirigy funkciói

A pajzsmirigy a gége alatt ül. Ez egy kis mirigy, amely kevesebb mint egy uncia, amelynek pillangó alakja van. A pajzsmirigy szárnyai a légcső elülső részében helyezkednek el. Ez a kis gland fontos funkciót hordoz. A pajzsmirigy termel és felszabadítja a hormonokat, amelyek szabályozzák a sebességet és hatékonyságot, amellyel a sejtek táplálékokat váltanak át a fogyasztott táplálékból energiává. A sejtek megkövetelik ezt az energiát. Ezért a pajzsmirigy minden sejtet, szövetet és szervet érint az emberi szervezetben. Ezt a hatékonysági rátát a szervezet anyagcseréjének is nevezik.

Egy inaktív pajzsmirigy

Ha egészséges pajzsmirigy van, elég hormonokat termel, hogy a sejtek hatékonyan működjenek a testedben. Ha valami zavarja a pajzsmirigy működését, akkor túlságosan vagy elégtelen hormonokat eredményezhet. A Harvard Health Publications szerint a külső hatások, például egyes gyógyszerek vagy betegségek befolyásolhatják a pajzsmirigy és a test többi része közötti kommunikációt. Amikor ez megtörténik, a pajzsmirigy nem okozhat elég hormont, olyan állapotot, amelyet hipotireózisnak, vagy underactive pajzsmirigynek neveznek. A szétkapcsolás a pajzsmirigy túlzott mértékű hormont termel, és hyperthyreoidot vagy pajzsmirigy túlműködést okoz.

A szója hatása a pajzsmirigyre

A felelős orvos orvosi bizottsága szerint a klinikai vizsgálatok arra a következtetésre jutnak, hogy a szója termékek nem okoznak hipotireózist. A szója azonban fitoösztrogén, ezért a testben hasonló módon működhet, mint egy hormon. A soóban található izoflavonok felszívják a jód egy részét, amely általában a pajzsmirigybe jut, hogy pajzsmirigyhormonokat termeljen. A jód hatása rost kiegészítők és néhány gyógyszer esetében is előfordul. A szója izoflavonok legmagasabb mennyisége a szója-diófélékben és a tempehben található. Az iparosodott országokban élő egyedek nagy része jódot kap a táplálékában. Ha sok szójafajtát fogyaszt, akkor lehet, hogy ennél valamivel több jódot kell fogyasztania, mint az ajánlott napi értékeket.

A szója hatása a hypothyroid gyógyszerekre

A szója másik aggálya az, hogy káros hatással lesz a hypothyreosisra. A hipotireózist általában szintetikus pajzsmirigyhormonokkal kezelik. A szója, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek, vas-kiegészítők, bizonyos savkötő szerek és kalcium-kiegészítők zavarják a szervezet azon képességét, hogy felszívja a gyógyszert. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyógyszeres egyéneknek teljesen el kell kerülniük a szóját. A Maryland Egyetem Orvosi Központja ajánlja pajzsmirigy-problémákkal küzdő embereknek, hogy beszéljenek orvosával a szójafogyasztásról.