Hogyan fordíthatom vissza a dohányzás károsodását?

Ha Ön egy új átalakulás a dohányzásról való leszokás életmentő előnyeivel kapcsolatban, akkor nemcsak a jövő egészségügyi problémáit akarja megállítani, hanem a dohányzás által már megtett károkat is vissza kell fordítania. A dohányzás a tüdejében, a szívében és az erekben, sőt a bőre is. Míg a károsodás egy része tartós, vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz, hogy visszafordítsd a károkat és javítsd általános egészségi állapotod, megjelenésed és edzésed egyidejűleg.

Gyakorolj 30-60 percet naponta, hetente három-öt napot. Ez talán az egyik legfontosabb módja a dohányzás károsodásának visszafordítására, a kilépéstől eltekintve, jelentette be az American Cancer Society. A gyakorlat oxigénnel és tápanyaggal gazdag vérrel szállítja azokat a területeket, amelyek korábban korlátozottak voltak a dohányzás szűkítő hatása miatt. Javítja a bőr tónusát, a tüdő működését és a szív egészségét.

Egyél kiegyensúlyozott étrendet magas zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban. Fogyasszon húsokat és tejtermékeket mérsékelten, és ritkán fogyasszon gyorséttermet, telített zsírokat és transzzsírt. Az egészséges táplálék vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal árasztja el a szervezetet a dohányzás okozta sejtes károkat. Az antioxidánsok különösen hasznosak lehetnek a dohányzás káros hatásainak leküzdésében, idézi a MedlinePlus, a National Institutes of Health honlapját.

Igyál naponta nyolc pohár vizet, javasolja a MayoClinic.com. A víz segíti a dohányzással kapcsolatos toxinokat a szervezetből, és még a cravingeket is segítheti. A hidratálás javítja a bőrt.