Hogyan működik a nátrium-citrát?

A vér pH-ja a vizelet pH-értékének fenntartása érdekében a testetek egyensúlyt tartanak. Ha a vizelet vagy a vér túlságosan savas lesz, orvosa javasolhat számos gyógyszert, hogy vizeletét alaposabbá tegye. Az ilyen gyógyszerekre példaként említhető a nátrium-citrát, amelyet gyakran citromsavval párosítanak ahhoz, hogy lúgosítóként működjön, ami csökkenti a savasságot.

felhasználások

Az orvosa javasolhatja a nátrium-citrátot, ha olyan cystitist tapasztal, amely a hólyag gyulladását okozza a baktériumok miatt, ami savas környezetet teremt a húgyutakban, és fájdalmas vizelést okoz. Az orvosa javasolhatja rendszeresen a nátrium-citrátot is, ha olyan krónikus betegségekkel jár, mint a veseelégtelenség miatt metabolikus acidózis.

Savas környezet

A nátrium-citrát a citromsav nátriumsója, vagyis lúgos forrásként szolgálhat a szervezetben. Bár nem minden nátrium-citráttartalmú gyógyszer citromsavval rendelkezik, azok egy specifikus pH-értéket hoznak létre. A normális vizeletszintek jellemzően a pH-értékek 4-től a 8-as értékig tartanak. Minél kisebb a szám, annál savasabb a vizelet. A vizeletvizsgálat során orvosa meghatározhatja a vizelet savasságát, ha a pH-t méri. A citromsav és a nátrium-citrát kombinálható, hogy növelje a pH-t a kívánt normál szintre.

Alapvető

Amikor nátrium-citrátot visz be, átmegy a testén. Amikor eléri a májat, akkor átalakul bikarbonátká, amely a testben használható bázis. Ez segít megváltoztatni a pH-t a húgyutakban a savasból az alapvetőbbé. A húgyutak savasságának csökkentésével csökkentheti a tünetek csökkenését. Hozzáadott bónuszként a citrát megköti a savas anyagokat a vesékben, hogy megakadályozza a kalcium-oxalát kövek kialakulását.

Negatív kölcsönhatások

Mivel a nátrium-citrát megváltoztatja a húgyutak pH-egyensúlyát, nem biztos, hogy kölcsönhatásba kerül, ha bizonyos betegségei vannak. Ezek a feltételek közé tartozik a hyperkalaemia, amely a vérben felesleges kálium kialakulását idézi elő. Ha akut dehidratációt tapasztal, nátrium-korlátozott étrendben vagy Addison-kórban szenved, kerülje a nátrium-citrát szedését is.

Míg a nátrium-citrát hatékonyan csökkenti a szervezet savasságát, hatással lehet a szervezet káliumszintjére. A káliumszint növekedése néhány mellékhatást okozhat. Ezek közé tartozik a gyengeség, zsibbadás, szédülés vagy émelygés. A nátrium-citrát bevétele következtében hasmenést is okozhat. Ha úgy érzi, mintha kimerülne, hívja orvosát vagy sürgősségi orvosi segítséget kérjen, hogy a mellékhatásai ne haladjanak.

Mellékhatások