Köszvény diétát hal

A köszvényben szenvedőknek el kell kerülniük a purinokban magas táplálékot – természetesen előforduló vegyületeket, amelyek a szervezetben a húgysavba metabolizálódnak. Ha a vér túlságosan magas a húgysav koncentrációjában, akkor az ízületekben felhalmozódhat, ami a köszvényre jellemző duzzanat, gyulladás és fájdalom kialakulásához vezethet. Míg a halaknak a köszvényes táplálék részét kell képezniük, mivel az omega-3 zsírsavakat segítik meg megelőzni a szívbetegséget és a magas vér koleszterinszintjét, bizonyos hal típusok súlyosbíthatják a köszvényes tüneteket. Ha kérdései vannak azzal kapcsolatban, hogy mely tengeri halételek vannak köszvényes étrendben, beszéljen orvosával.

Azok az élelmiszerek, amelyek 150-825 milligramm purinvegyületet tartalmaznak minden 100 grammban, magas purin tartalmúnak tekintendők, ezért az egyéneknek köszvényes táplálékkal kell elkerülniük azokat. Számos hal tartozik ebbe a kategóriába, beleértve a szardellaféléket, a makréla, a hering, a szardínia, a tőkehal, a foltos tőkehal és a pisztráng. Ezeknek az élelmiszereknek a konzerv változata szintén nem megengedett a köszvényben. A szardíniai konzervek 480 mg purinnak 100 grammra jutnak, és a hering 378 milligramm.

Azok a halak, amelyek nem tartoznak a magas purin kategóriába, mérsékelt mennyiségű purin vegyületet tartalmaznak, 100-100 mg purinként 50-150 mg mennyiségben. A példák közé tartoznak a lazac, a konzervdobozon, a lepényhal, a talp és a harcsa. A köszvényes étrendet követõ emberek ezeket a halakat is tartalmazhatják az étrendjükben, de csak mérsékelten. A köszvényes betegek számára egy-két teljes adag magas fehérjetartalmú ételek, mint a mérsékelt fehérjetartalmú halak, kagylók, baromfi, sovány hús, bab és hüvelyesek naponta ajánlottak, és egyetlen halszelet 2-3-os főtt unciaértékkel egyenértékű.

Fontos, hogy egy köszvényes diétához tapadjon, hogy a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása a lehető legalacsonyabb legyen. A felesleges zsír serkentheti a vesét a húgysav megtartásában, ami a köszvényes tünetek fellángolásához vezethet. A kenyérsütés és a mély sütés helyett próbálja meg frissen filézett sütni, sütni vagy vadászni legalább egy vagy több telítetlen vagy többszörösen telítetlen zsírral, például olívaolajjal vagy repceolajjal. Annak érdekében, hogy alacsonyan tartsa nátriumtartalmát, szezonális halat fűszernövényekkel, fűszerekkel vagy frissen sajtolt mézzel vagy citromlével helyettesítse a sót vagy a magas nátrium fűszerezés keverékeket.

A Natural Resources Defense Council azt javasolja, hogy alacsony higanyt választanak, amikor tenger gyümölcseit eszik, különösen ha terhes vagy szoptató nő vagy terhes. Kerülje az ahiotunát, a kardhalat, a narancssárga tükörhalat és a marlinot, amelyek mindegyike valószínűleg nagy higanyszennyeződést mutat. A halakat, mint a konzervsbarna tonhalat, a kékhalat, a sárgarépát és a laposhalot alkalmanként lehet fogyasztani – havonta három-hat alkalommal -, de a kevésbé higanyos, mérsékelt purinos fajták, mint a lepényhal, a tilápia, a lazac és a fehérhal, a legjobb választás.

Halak elkerülése

A halakat magába foglalja

Előkészítő tippek

Szakértői Insight