Köszvény és jód

A jód nyomelem ásványi anyag, amelyet a szervezet a normális sejtanyagcserét igényel. A jódhiány befolyásolhatja a pajzsmirigy egészségét. A University of Maryland Medical Center szerint a pajzsmirigy-problémák növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát, az ízületi gyulladás gyógyítható formáját. Forduljon kezelőorvosához, mielőtt bármilyen jódbetegség kezelésére szed.

Köszvény

A köszvény fellángolódik, amikor húgysav-kristályok keletkeznek az ízületekben. A szervezet húgysavat termel, ahogy lebontja a purinokat az ételekben. A nagy lábujjak a köszvényes támadások leggyakoribb helyszíne. Ez a betegség leggyakrabban idős emberekben és középkorú férfiakban fordul elő. A köszvényes támadás általában hirtelen fájdalmat és duzzanatot okoz az érintett ízületben. A köszvény néhány családban gyakran működik, bár számos tényező hozzájárulhat a köszvény kockázatához. A pajzsmirigy problémák mellett a köszvény kialakulásának valószínűségét növelő egyéb tényezők közé tartozik az elhízás, az alkoholfogyasztás, az ólom toxicitása és a vízhajtók használata. A súlycsökkenés, az alkoholfogyasztás korlátozása és a purin tartalmú élelmiszerek, mint például a hús és a tenger gyümölcsei visszaszorítása, segíthet megelőzni a köszvényes támadásokat.

Jód

A jód segít a pajzsmirigy általános egészségének támogatásában. Ez a nyomelem ásványi anyag fontos szerepet játszik abban, hogy a pajzsmirigy termel hormonokat, amelyek szabályozzák, ahogy a szervezet metabolizálja az ételt energiává. Bár a jódhiány nem okozhat közvetlenül köszvényt, növelheti a hypothyreosis és a golyva, kétféle pajzsmirigy rendellenesség kockázatát. A tenger gyümölcsei természetesen gazdag jódforrás, bár orvosa javasolhatja Önnek ezt az ételt a köszvényes támadások minimalizálása érdekében. A jódozott só a nyomelemek közös forrása.

Adagolás

Az ajánlott jód mennyisége felnőtt férfiak és nők esetében napi 150 mcg. A terhes és szoptató nőknek enyhén nagyobb mennyiségű ez az ásvány. Fogyasztása 1/4 ts. Jódozott só körülbelül 95 mcg jódot biztosít.

óvintézkedések

A túl sok jód fogyasztása veszélyeztetheti a pajzsmirigy funkcióját, noha a jód mérgezése az Egyesült Államokban ritka. Beszéljen orvosával, ha gyanítja, hogy pajzsmirigy-problémája van, vagy ha a köszvény tüneteit tapasztalja. A diuretikumok növelhetik a húgysav mennyiségét a szervezetben, és nagyobb köszvényes rohamok kialakulásához vezethetnek.