Magas koleszterinszint és kávé

Azáltal, hogy segít reggel felkelni a mentális éberség fokozására, pozitív előnyök származhatnak a kávéfogyasztásból. A kávé azonban növelheti a koleszterin szintjét, ha szűretlen kávét, például francia sajtolt kávét, török ​​kávét és eszpresszót fogyaszt. Ez aggodalomra ad okot, mivel a magas koleszterinszint a szívbetegség kockázati tényezője.

A kávébab számos tényezőn alapuló vegyszereket és tápanyagokat tartalmaz, beleértve a kávébab termesztésének és a pörkölés folyamatának eredetét. A pörkölés megváltoztatja az eredeti babot, ami bizonyos összetevőket eredményez, amelyek felelősek a bab tulajdonságainak és jellemzőinek. A kávébab általában koffeint tartalmaz, amely stimuláns hatást fejt ki. A fehérjékből képzett piridinekként ismert vegyi anyagok csoportja kávé aromáját, színét és ízét idézi elő. B-vitaminok, így niacin és tiamin jelen vannak a pörkölés eredményeként. A növényi olajokhoz hasonló lipidek jelen vannak a kávébabban, és túlélik a pörkölési folyamatot. A savak, mint például a foszforsav és az ecetsav kis mennyiségekben léteznek, és a CoffeeChemistry.com szerint az aromák és a minőség változásait mutatják.

A javasolt mechanizmus, amelyre a kávé befolyásolja a koleszterint, köze van a cafestol nevű vegyi anyaghoz. A Cafestol egy diterpén, amely a növények illóolajokban található kémiai vegyület. A 2010. áprilisi “Drug Metabolism and Disposition” folyóirat egyik tanulmánya szerint a cafestol a legerősebb koleszterinszint-növelő vegyi anyag, amely az ember étrendjében jelen van. A szűretlen kávéban van jelen, mivel a szűrési folyamat tipikusan az olajat a kávéból szűrik.

A Baylor College of Medicine kutatói szerint a koleszterinszint 6-ról 8 százalékra emelkedhet, miután 5 csésze francia sajtolt kávét fogyasztott, amint azt a ScienceDaily.com-ban írtuk. Ez a cafestol hatása miatt következik be. A Cafestol három olyan májgént gátolja, amelyek jellemzően szabályozzák a szervezetben a koleszterint, a 2007. áprilisi “Molekuláris endokrinológia” tanulmány szerint. A kutatók ezt a hatást tanulmányozták egerekben, és megállapították, hogy a vékonybélben lévő cafestol jelzi a májat, hogy csökkentsék az epesavtermelést, és koleszterint használnak szintézis céljára. Mivel a koleszterin nem alkalmazható epesavakra, visszatér a vérbe a vérkeringéshez, és itt van a koleszterinszint növekedése.

A kávéfogyasztást ugyanúgy kell tekinteni, mint bármely más étel, amelyet fogyaszt. Hozzájárul egy apró darabhoz a napról napra elfogyasztott összes élelmiszer és ital fogyasztásának nagyobb méretére. A moderáció a kávé kulcsa, mint bármely más étel vagy ital, amelyet fogyaszt. Ha a koleszterin probléma az Ön számára, vagy a családjában fut, akkor a vér koleszterinszintjének ellenőrzése szolgálhat útmutatásként arra vonatkozóan, hogy az étrendet, beleértve a kávéfogyasztást is, módosítani kell. A szűrt kávé fogyasztása csökkenti az ivóvízből származó cafestol mennyiségét, a Harvard School of Public Health jelentése szerint. A mérsékelt kávéfogyasztás általában nem okoz semmilyen mellékhatást – a MedlinePlus.com szerint – és napi három 8 uncia csésze van, amely 250-300 mg koffeint tartalmaz. Ez több mint negatív hatással lehet az egészségére.

Aktív összetevők a kávéban

Cafestol

A kutatás elmagyarázza a koleszterin-emelkedő hatást

Kávész Ajánlások