Magas rosttartalmú és alacsony sótartalmú diéta

A rostanyag mennyiségének növelése az Ön étrendjében számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve az alacsonyabb vér koleszterinszintjét, a normalizált bélmozgásokat és a testsúlyszabályozást. A sóbevitel csökkenése csökkenti a vérnyomást és csökkenti a szívbetegség kockázatát. A magas rosttartalmú, alacsony sótartalmú étrend segíthet az egészségének kezelésében, és elkerülheti a súlyos egészségügyi problémákat.

A szál ajánlásai különböznek az életkor és a szex alapján. A 14 és 50 év közötti férfiak napi 38 grammnál a legmagasabb száligényűek. Amikor egy férfi eléri az 51. életévét, a szál igényei napi 30 grammra csökkennek. A 14-18 éves nők naponta 36 g rostot fogyasztanak, míg a 19 és 50 év közötti nők naponta 25 g-ot fogyasztanak. Az 51 éves és idősebb nők naponta 21 g rostot fogyasztanak.

Válasszon korpa vagy teljes gabona gabona reggeli helyett cukros, alacsony rosttartalmú fajták. Ellenőrizze a címkéket és választhat gabonát, amely legalább 5 g rostot tartalmaz adagonként. Adjon hozzá sok friss gyümölcsöt és zöldséget a diétájába. Ha lehetséges, eszik a bőrt, ami nagy mennyiségű rostot tartalmaz. Cserélje ki finomított kenyeret és tésztát teljes kiőrlésű fajtákkal. A fehér rizs helyett barna rizst válasszon. Bár előnyös a szálbevitel növelése az általad elfogyasztott élelmiszereken keresztül, fontolja meg a száloptikumot, ha nehezen felel meg az Ön igényeinek. Beszéljen az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt bármilyen kiegészítést kezdene.

Az egészséges felnőtteknek szóló nátrium irányelvek napi 2300 mg-nál kisebbek. Minél alacsonyabb a nátrium beviteled, annál jobb. A Cleveland Clinic megjegyzi, hogy a napi 2 mg-nál kevesebb napi csökkentés hasznos lehet az egészséges felnőttek számára. Bárki, aki szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenved, napi 1500 mg-nál kisebb nátrium-restrikció lehet a legkedvezőbb. Napi 1500 mg-nál kisebb nátrium-restrikciót is ajánlani a nagy kockázatú populációk számára, mint például az afroamerikaiak és a középkorúak idős korúak számára.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentse a sót, hogy növelje a friss, egészséges ételek fogyasztását. A gyümölcsök, a zöldségek, a hal és a feldolgozatlan szemek természetesen alacsony a nátriumban. A csomagolt ételek, konzervek és fagyasztott élelmiszerek általában túl sok sót tartalmaznak. Ha nincs időnk a friss élelmiszerek elkészítésére és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztására, akkor válasszon alacsony nátriumot vagy nátriummentes fajtákat, amikor csak lehetséges. Ahelyett, hogy a főzés során sót adnának hozzá, használjon friss fűszernövényeket, nátriummentes fűszereket vagy citruslevet. Az éttermi ételek gyakran tartalmaznak jelentős mennyiségű nátriumot is. Próbáljon enni otthon, amikor csak lehetséges. Amikor eszel, kérje, hogy a séf ne adj hozzá sót.

Fiber ajánlások

Tippek a szál erősítéséhez

Nátrium-ajánlások

Tippek a só csökkentésére