Otthoni jogorvoslatok a puffadásért és emésztési zavarokért

Az otthoni jogorvoslatok, mint például az over-the-counter gyógyszerek, gyógynövények, pihenés és könnyű fizikai aktivitás segíthet az emésztési zavar és a puffadás epizódjának enyhítésében. Bár kellemetlen, ezek a tünetek – gyomorpanaszok és gázslékenység – viszonylag kicsiek, és gyakran egyszerű gyógyszerekre reagálnak. A jövőbeli támadások megakadályozása érdekében előfordulhat, hogy módosítani kell étrendjét és életstílusát. Ha a tünetei rosszabbodnak vagy gyakrabban fordulnak elő, súlyosabb állapotban lehet orvosi ellátást igénylő.

Kényelem intézkedések

Bár az első ösztöne lehet, hogy az ágyba görbül, amíg jobban nem érzi magát, a lefekvés valóban növelheti a tüneteit. Ha egyenesen ülsz, vagy sétálsz, javul az emésztési zavarod, és segítsz átadni a felgyülemlett gáznak. Kerülje el a fáradságos testmozgást vagy a hajlítást, mivel ezek a tevékenységek rosszabbá tehetik az emésztési zavarokat. Néhány mély lélegzetet és lelassulást is segíthet, mivel a stressz növelheti a sav gyomortermelését és tüneteit rosszabbá teheti.

Over-the-Counter gyógyszerek

Az over-the-counter gyógyszerek, mint például a bizmut subsalicylate szuszpenzió (Pepto-Bismol) rövid távú mentességet biztosítanak az emésztési zavar és a puffadás ellen. Ne keverje össze a bizmut subsalicilát fokhagymával, gyömbérrel, ginsenggel vagy gingko-val, mert az interakció megakadályozhatja a vér vérzését. Megpróbálhatja az étvágytalanságot az étvágytalanságtól számított 1 órával és lefekvés előtt megtenni, de a hatás csak rövid ideig tart. A szimetikon és az antacid – például a Mylanta Gas – kombinációját tartalmazó gyógyszerek enyhíthetik mind az emésztési zavarokat, mind a gáz tüneteit. Kerülje az olyan fájdalomcsillapítókat, mint az aszpirin vagy az ibuprofén, mert ezek a gyógyszerek irritálhatják a gyomort és növelhetik a vérzés kockázatát.

Gyógynövényes jogorvoslat

Sokan azt állítják, hogy a gyógynövényes gyógyszerek segítenek enyhíteni az emésztési zavarokat és a puffadást. A gyömbér számos emésztőrendszeri probléma kezelésében hasznos, beleértve az emésztési zavarokat és a puffadást, és még védekezhet a gyomorfekély ellen is. A friss kamillából, borsmentából vagy citromfűből készült tea elősegítheti az emésztőrendszer izmainak pihentetését és a gáz átadásával járó segítséget. A 2002. szeptemberi “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” című kiadványban megjelent áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a kömény és a borsmenta hatásosnak bizonyul az emésztési zavarokhoz, puffadással vagy anélkül. Azonban néhány tudományos tanulmány támogatja a sikeres állításokat a legtöbb gyógynövényes gyógyszerrel. Ha bármilyen gyógynövényes gyógyszert meg akar próbálni, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, mivel egyes gyógynövények megzavarhatják az Ön által szedett gyógyszerek hatásosságát és hatékonyságát.

Életmódváltozások

Gyakran nehéz meghatározni az emésztési zavar és a puffadás okait, de az életmódban bekövetkező változások elősegíthetik a jövőbeli támadások megelőzését. A kisebb, gyakoribb ételek és a lassú rágás segít csökkenteni a gyomorba jutó levegőt. A zsírok csökkentése a táplálkozásban vagy a táplálkozás megszüntetése, amely a tüneteit kiváltja, szintén segíthet. A súlycsökkenés és az olyan szokások csökkentése vagy leállítása, mint a dohányzás és az alkoholtartalmú italok fogyasztása előnyös az általános egészségi állapot szempontjából, és enyhíti a kellemetlen emésztési tüneteket is.

Veszélyjelek

Az emésztési zavarokat és a gázokkal kapcsolatos tüneteket nem mindig okozza az emésztőrendszer. A szívroham néha atipikus tüneteket okozhat, beleértve az emésztési zavarokat, állkapocs-fájdalmat vagy hátfájást. A nők nagyobb valószínűséggel vannak atípusos tüneteknél, mint a férfiak. Ha azonnali orvosi ellátást igényel, ha emésztési rendellenessége nem reagál a kezelésre, vagy más potenciális szívinfarktus-tünetekkel, például légzési nehézséggel, szédüléssel, gyengeséggel, émelygéssel vagy hányással vagy hideg verejtékkel jár együtt Ha szédül, Lenyelés, fogyás, hányás vagy sötét vagy véres széklet, ezek súlyos állapotot, például fekélyt vagy rákot jelezhetnek. Ha ezen egyéb tünetek bármelyike ​​jelen van, keresse fel kezelőorvosát az ok megállapításához és a megfelelő kezelés megkezdéséhez.