Testmozgás és szívritmus-kísérletek

Ha Ön és gyermeke egy jó kísérletet keres a helyi iskolai körzeti tudományi vásár számára, és még soha nem csináltál egyet, ne pánikoljon – sok kísérlet közül választhat. A gyakorlatok és a pulzusszám kísérletei viszonylag könnyűek, és nem igénylik sokat az anyagok útján.

Amikor egy tudományos méltányos projektet készítesz, el kell kezdened elmélettel vagy előrejelzéssel, és ki kell dolgoznia egy tesztelési módszert és egy anyaglistát a projekthez. A sok szívritmus-kísérlethez szükséges anyagok könnyen eljuthatnak: egy óra, egy másik kézzel vagy stopperrel, egy ceruzával és egy tudományos noteszgéppel vagy felvételi lapkal. Bizonyos kísérletekben egyszerű edzésprogramokat is igényel, például ugrókötél vagy kerékpár.

Egy egyszerű kísérlet megjósolja, hogy melyik fizikai aktivitás növeli leginkább a pulzusszámát. Például próbálkozhat a séta, kerékpározás és ugrókötél segítségével. Miután előrejelzést készített, alapsebességet határoz meg a pulzusszám mérésével. Mielőtt elkezdené az egyes tevékenységeket, győződjön meg róla, hogy megmérje nyugalmi pulzusát. Hagyjon elegendő időt a tevékenységek között, hogy a pulzusszám visszatérjen normális nyugalmi szintjéhez. Végezzen 15 percenként minden edzést és mérje meg a pulzusszámot a tevékenység 0, 1, 5, 10 és 15 perce után. A pulzusszámot csak akkor kapja, mielőtt elkezdené biztosítani, hogy a pulzusszám visszaálljon a nyugalmi arányra, mielőtt új tevékenységet mérne. Hozzon létre egy grafikont, amely mindegyikhez képest az idő és a pulzusszámot mutatja.

Számos változat használható a kísérletnél, amely meghatározza, hogy melyik tevékenység növeli leginkább a pulzusszámot. Például, készítsen előrejelzést arról, hogy melyik tevékenység növeli a pulzusszámát a leggyorsabban, így a legnagyobb lejtést okozhatja a grafikonon. Vagy előre jelezheti, melyik tevékenység érdemes magasabb pulzusszámot növelni a célzónájához az aerob testmozgáshoz, ami a maximális pulzusszámának 50-75% -a. Számítsd ki a maximális pulzusszámot az egyszerű 220-as képlet alapján.

Egy másik kísérlet egyszerűen megméri a testmozgás hatását az emberi szívre. Előrejelzést fog készíteni arról, hogy milyen hatással van a folyamatos mozgás, például a járás, vagy a lépcső be- és kikapcsolása egy adott percig. Például megjósolhatja, hogy egy személy pulzusának üteme folyamatosan növekszik, amikor a gyakorlat folyamatosan zajlik. A pulzusszámot méri, majd előre beállított időközönként mérheti a pulzusszámot. Végezzen három vagy több próbát, és átlagoljon a három kísérlet alapján. Például az 1. kísérletben az első kísérlet során öt percig a pulzusszám 140 percig tart, percenként 148, a harmadik pedig 146. Az átlag, amelyet az ötperces időtartamra használ, 145.

anyagok

Mintakísérlet

Variációk

Egy másik alapvető kísérlet