Vas-szulfát és fogamzásgátló tabletták

Vasbetegség gyakran előfordul a fogamzóképes korú nőknél. A reprodukciós korú nőknél magasabb a vaskövetés, mint a posztmenopauzális nők vagy férfiak, mivel havonta elvesztik vérüket a menstruációs időszakuk alatt. Az orvos akkor írhat fel vas-szulfátot, a Maryland-i Egyetem Orvosi Központja szerint a vasbetegség leggyakrabban előírt típusú vas kiegészítőjét, ha alacsony vasszintje van. A fogamzásgátló tabletták, más néven az orális fogamzásgátlók, számos módon csökkenthetik a vas igényét.

A születésszabályozó tabletták pozitív mellékhatása a menstruációs vérzés csökkentése a legtöbb nőnél. A méh bélés nem növekszik a természetes ösztrogén termeléséhez szükséges vastag szinteknél, ezért a menstruáció alatt kevesebbet kell elszalasztani. Ha nem szed az orális fogamzásgátló készítményeket, a bélésed az ösztrogén hatására megvastagszik, úgy, hogy a fejlődő embrió elegendő lesz a vérellátáshoz. Az ösztrogén mesterséges formái annyira nem sűrítik a bélést, így kevesebb menstruációs vérzés tapasztalható. Kevesebb vérveszteség kevesebb veszteség kialakulásának esélyét jelenti.

Az orális fogamzásgátlók egyes márkái közé tartoznak az inaktív tabletták vas (II) -szulfátja vagy más vas-kiegészítők formájában, néha “emlékeztető” tablettákként. Sok orális fogamzásgátló leállítja az aktív hormonokat három hét elteltével, és “emlékeztető” tablettákat ad, amelyek nem tartalmaznak hormonokat, de rendszeresen megtartják a napi egy tabletta bevételét. Felismerhetõ az orális fogamzásgátlók, amelyek vasat tartalmaznak, mert a kémiai szimbólumot a vasra, a Fe nevére használják.

A fogamzóképes korú nők rendszerint 18 mg vasat naponta igényelnek. A vas-szulfátot tartalmazó vas-sók a vas-kiegészítők legjobb felszívódási sebességével rendelkeznek. Az orális fogamzásgátló szedése során azonban a Colorado State University Extension szerint nem kell annyi vasat bevinni, 10,9 mg vasat naponta kielégíti az Ön igényeinek, ha Ön születésszabályozó tablettákon van.

A legtöbb, de nem minden nő kevesebb menstruációs vérzést tapasztal az orális fogamzásgátló szedése alatt. Ha még mindig súlyos menstruációs periódusai vannak, előfordulhat, hogy vasaló-kiegészítőt kell szednie. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy milyen adagot kell alkalmazni, különösen akkor, ha a fogamzásgátló tabletták vasat is tartalmaznak, mivel a szervezet nem választ ki vasat, amely szövetekben és szervekben, például a májban keletkezik. A vas túladagolása májbetegségeket, cukorbetegséget és bőr elszíneződését okozhatja.

Csökkent vérzés

Vas az orális fogamzásgátlókban

Vas szükségletek

szempontok