Zöld tea és az idegrendszer

A zöld tea a Camellia sinensis növény erjesztetlen terméke. A zöld tea fellebbezésének része, hogy érzi magát – éber, nyugodt és energikus. A zöld tea előnyeit az antioxidáns, koleszterinszint-csökkentő, allergiás és antihisztamin tulajdonságok kiterjedt tesztelésével dokumentálták. A zöld tea hatása a központi idegrendszerre attól függ, hogy mennyit fogyaszt és milyen formában.

Aktív összetevők

A zöld tea stimuláns. Az összes tea koffeint és kisebb mennyiségű teobromint és teofillint tartalmaz. A teobromin simaizom stimuláns. A teofillin, egy simaizom relaxáns, a korlátozott légcsatornákat nyitja meg, és az asztma kezelésére használják, mivel megkönnyíti a légzést. Sem olyan hatásos, mint a koffein, amely stimulálja az egész központi idegrendszert.

Koffein

A zöld teában a legerősebb stimuláns a koffein, a legelterjedtebb pszichoaktív gyógyszerek az Egyesült Államokban, az Utah College of Pharmacy egyetem szerint. A koffein hatása az idegrendszerre: az éberség, a fókusz, a jó közérzet érzése, a jó hangulatok, a gyors gondolkodás és az intellektuális tevékenységben való hosszabb távra való képesség. Szélsőséges esetekben a koffein túlzott fogyasztása ideges rándulást, hallucinációkat és szorongást okozhat.

Hatalmas relaxáns

A zöld tea L-theanint tartalmaz, amely a dopamin és a szerotonin szintjét növeli, a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center szerint. A theanint relaxánsnak tekintik, amely nyugtatja az agyat és az egész idegrendszert anélkül, hogy jelentett mellékhatásokat vagy álmosságot jelentett volna. Ha koffeinnel és más stimulánsokkal kombinálják, mint a zöld tea, a theanin elősegíti a könnyűség és éberség érzését. A 2010. decemberi “Táplálkozási Neuroscience” című tanulmányában a kutatók azt találták, hogy a teanin és a koffein kombinációja csökkentette a fáradtságot a vizsgált alanyokban, és fokozta pontosságát az igényes kognitív feladatok elvégzésében.

Felesleges fogyasztás

A túl sok zöld tea fogyasztása vagy a nagy dózisú kivonatok túlzott mértékű emésztése az idegrendszert, és nemkívánatos hatásokhoz vezethet. A túlzott koffeináció remegést, szédülést, zavartságot, álmatlanságot, nyugtalanságot, nyugtalanságot és testi tüneteket, például szabálytalan szívverést okozhat. A Cam-Cancer Center szerint a zöld tea mennyisége jóval meghaladja a normál fogyasztást, és szélsőséges negatív hatást vált ki. A Cam – Rák azt ajánlja, hogy a zöld tea koncentrált kivonatait oktatási brosúrák kísérjék, részletezve a megfelelő adagokat. Ha biztonságos dózisban fogyasztják, és nem üres gyomorra, a zöld tea kivonatok nem eredményezik a koffein túlzott stimulálását.