Zselatin kapszulák mellékhatásai

A zselatin, a hidrolizált kollagén, a fehérjék és az aminosavak formája az állatok főtt bőréből, inak és szalagjaiból származik, mint a tehenek és a lovak. A zselatint több mint 100 éve használják az élelmiszerekben, valamint kiegészítik a haj és a köröm egészségének javítását. Újabb állítások szerint a zselatin javíthatja az ízületi gyulladást, és kiválthatja a testet a zsírégetéshez és a fogyáshoz, állapítja meg Brigham és a női kórház. Bár a mellékhatások nem gyakoriak, lehetségesek.

Az élelmiszertermékek és az egészséges táplálék-kiegészítés mellett a zselatint a kapszulák bevonatolására használják számos gyógyszerhez. Bár ritka, egyes személyek túlérzékenyek lehetnek a tehén vagy a szarvasmarha-zselatin termékekre. Ezért, ha tudod, hogy ilyen allergia vagy túlérzékenység van, vannak olyan források is, amelyek rendelkezésre állnak Önnek, például a halk alapú vagy vegetáriánus formák, amelyek helyettesíthetők a szarvasmarha formájával, állítja WholeHealthMD.com. Ha olyan allergiás tüneteket tapasztal, mint a csalánkiütés, viszketés, szédülés vagy légzési nehézség, azonnal forduljon orvoshoz.

A zselatin-kiegészítők egy másik mellékhatása a zselatinban előforduló toxinok reakciója. A Dr. F.C. szerint a “Rite Way to Immortality: A hétvégű wellness, az energia és a hosszú élettartam szabályai” szerint. A rite, zselatin kapszulák alkalmanként állatok forrása miatt kombinálódhatnak toxinokkal. Ennek az az oka, hogy sok tehén antibiotikumot kap, vagy peszticidekkel kezelt élelmiszereket fogyaszt. Ha ez a helyzet, gyomorpanaszokat vagy egyéb gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztalhat. Ne hagyja abba a zselatin kapszulákat, és forduljon orvosához, ha ilyen tünetek jelentkeznek, ha a tünetek súlyosbodnak, akkor sürgősségi orvosi kezelésre van szükség.

A zselatin-kiegészítők lehetséges mellékhatásai a zselatinban, a vese- és a májműködésben lévő fehérjék. Pontosabban, a zselatin kapszula-kiegészítők alkalmazása eredményezheti, hogy a máj és a vesék jobban keményen kell dolgozniuk, hogy lebontsák és elkülönítsék a fehérjét. Mivel a zselatin ismert, hogy fehérje kiegészítőként használják, túl sok fehérje, anélkül, hogy a szükséges mennyiségű szénhidrát bevitele túlzott törzsre tehetne a májban, a WholeHealthMD.com szerint. Ezért a vese- vagy májbetegségben szenvedőknek először orvosával kell beszélniük zselatin kapszulák alkalmazása előtt, hogy ne súlyosbítsák a meglévő egészségügyi állapotokat.

Egy másik lehetséges mellékhatás olyan termékek alkalmazása, amelyek külső felhasználásra zselatint tartalmaznak. Például a bőrápolási termékek vagy a hajápolási termékek, például a sampon helyi alkalmazásával bizonyos egyedeknél a kontakt dermatitisz is keletkezhet, mondja a Brigham és a Női Kórház. Ha enyhe kiütés alakul ki, és a termék hidrolizált kollagént vagy zselatint tartalmaz, azonnal hagyja abba. Ha ez a tünet nem csökken néhány nap elteltével, forduljon orvosához az értékeléshez.

Allergia zselatinhoz

Toxin expozíció

Máj- és vesefunkció

Bőrgyulladás